Educatie – Dit zijn onze programma’s


ARCAM volgt de RIVM-richtlijnen, neem contact met ons op om te kijken wat er mogelijk is. Mail naar educatie@arcam.nl.

Educatie op maat
ARCAM heeft drie educatieve programma’s voor het voortgezet onderwijs en een programma voor het basisonderwijs. Los hiervan zijn er maatwerk oplossingen. ARCAM heeft vijf ervaren stadsdocenten die de leerlingen begeleiden bij de workshops en rondleidingen. Hierbij wordt de stad als het decor gebruikt. Enkel het programma ‘Groeistad’ is een online tool die via de computer en digibord te gebruiken is in de les 

Leerlingen kunnen bij ARCAM kennismaken met architectuur en stedenbouw. Binnen deze programma’s worden leerlingen uitgedaagd om op een andere manier te kijken naar stad, ontwerp en vorm. Ook de geschiedenis van de stad Amsterdam komt aanbod. Leerlingen denken na over: Hoe is de stad ontstaan? Waarom heeft een architect bepaalde keuzes gemaakt? En tot slot kunnen leerlingen benoemen waarom gebouwen verschillend in vorm zijn.  

Naast dat er onderwerpen uit de Culturele kunstzinnige vorming (CKV) worden behandeld, sluit het programma ook aan bij de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en techniek. Voor vragen en maatwerk kunt u mailen naar educatie@arcam.nl
*Boekingen bij ARCAM kunnen ook betaald worden met de CJP-pas en het cultuurgebonden budget. 

Onze programma’s

Groeistad

Groeistad.nl 
Maak je leerlingen enthousiast voor erfgoed in hun eigen omgeving met behulp van de Groeistadkaart. Voeg foto’s en verhalen van de leerlingen toe en laat met elkaar de kaart groeien. Kies een uitgeschreven lessuggestie of maak zelf een les, alles is mogelijk! 
Mail naar educatie@arcam.nl voor jouw schoolcode.

 

Bekijk je Wijk

Bekijk je wijk
Laat je leerlingen wandelen door hun wijk en kom meer te weten over stedenbouw en architectuur. Maak een maquette met een stadsdocent en leer andere ogen naar de stad kijken. Leerlingen worden uitgedaagd om vanuit de rol van architect, bewoner of stedenbouwkundige zelf een ontwerp en een maquette te maken. De wandeling is in verschillende stadsdelen te doen: Centrum, Zuid, Oost, West en Zuidoost. 

Oosterdok. Foto Berbe Rinders

Goed gevormd
Wil je samen met je leerlingen en een stadsdocent een architectuur wandeling maken? Bij ‘Goed gevormd’ wandelen over het Oosterdokseiland en kruipen in de huid van een vormgever. Aansluiten zullen leerlingen met begeleiding van een ARCAM stadsdocent vormen analyseren. Tijdens een verrassende workshop op locatie gaan ze vervolgens zelf actief aan de slag als vormgever. 

Amsterdam aan je voeten
Samen met een stadsdocent komen leerlingen tijdens een stadswandeling meer te weten over de geschiedenis van Amsterdam aan de hand van architectuur. Leerlingen leren zo op een andere manier naar de stedelijke omgeving te kijken en kunnen gebouwen dateren. Zo kunnen ze aan het einde van de workshop vertellen wanneer een gebouw uit de 17e of uit de 19e eeuw komt.