Zeldzaam leeg Amsterdam door Coronavirus


Fotoserie – Misschien ken je het fenomeen wel: spooksteden. Steden die verlaten zijn, meestal door de teloorgang van de economische activiteit, een natuurramp, een oorlog of door speculatie, zoals de verlaten megasteden in Afrika die uit te grond gestampt zijn door China. En nu is er het Coronavirus dat vele plekken over de hele wereld doet lijken op spooksteden. Verlaten pleinen en straten blijken gewilde objecten voor de lens. Bekijk een leeg Amsterdam door de ogen van fotografen, regisseurs en architecten.

Hoe Amsterdam er op dit moment van boven uitziet laat Het Parool zien aan de hand van spookachtige luchtfoto’s

De Dam in drukkere tijden. Foto via Wikipedia

Ook regisseurs zijn gefascineerd door lege straten. Dick Maas, bekend van films als Amsterdamned, filmde zijn rit door de binnenstad van Amsterdam.

Online lifestyle magazine Manners legde onder meer een zeldzaam lege Wallen vast. Juist op de meest toeristische plekken van Amsterdam voert de stilte de boventoon.

Foto via Manners

En wist je dat je zelf, nu op dit moment, ook een kijkje kan nemen op De Dam? Webcam.nl/Amsterdam toont live beelden van hartje centrum.

De leegte in de stad is natuurlijk al veel langer een geliefd onderwerp van fotografen. Zo maakte Hugo Lingeman het fotoboek ‘Het is stil op straat’ met volkomen lege pleinen en straten anno 2016. Het boek is helaas uitverkocht, maar je kan de foto’s wel laten afdrukken via Werk aan de muur.

Foto Hugo Lingeman

Lees ook de mooie column van architect Laurien Keller op A-Zine over leegte in architectuur. “Net als andere architecten wil ik omgevingen ontwerpen waar mensen graag verblijven. Al lijkt de gemiddelde architectuurfoto iets heel anders te suggereren…”

Laurien Keller. Foto via A-Zine