Emerald Zuidoost


 
Eensgevonden 2-44, Eerstegeluk 2-72, Egoli 41-113, Eversdal 1-12, Edenburg 2-76, Enkeldoorn 1-12, Eksteenfontein 1-12, Elberveld 1-12 1103 AL Amsterdam Zuidoost
E-buurt
Amsterdam
Steenhuis Bukman architecten
AM, Syntrus Achmea
Metro 53 (Gaasperplas), Bus 44 (Station Bijlmer ArenA)
2016-08-01
Nieuws, Wonen

Emerald, de winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017
“Emerald is een mooi project, met betaalbare eengezinswoningen en veel ruimte. Zowel binnen als buiten”, zei wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) nadat hij het nieuwbouwproject Emerald de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017 uitreikte.

Co-Creatie
Het nieuwbouwproject Emerald in de E-buurt in Amsterdam Zuidoost is een toonbeeld van het co-creatiemodel I AM YOU van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. De woonwijk Emerald maakt deel uit van het bouwplan ‘Free Green’ tussen de Daalwijkdreef en de Egoli. De planvorming verleent de bewoners keuzevrijheid door middel van een variatie in plattegrond en gevelbeeld. Men kon kiezen uit vier verschillende gevelstijlen en het interieur mocht men geheel naar eigen smaak inrichten. Bewoners kunnen zo hun eigen ‘architectuurstijl’ creëren uit de opgestelde stedenbouwkundige en architectonische compositieregels. Op deze manier ontstaat een divers straatbeeld binnen de E-buurt.

Stedenbouw en architectuur
De laagbouwwijk Emerald bevindt zich op een historisch beladen plek. In het verleden stonden hier de honingraatflats Egeldonk en Echtenstein die praktisch volledig met de sloophamer verdwenen zijn. In plaats van de massieve betonnen flats van toen treft men er nu een wijk aan op menselijke maat. Het stedenbouwkundig plan werd opgesteld door het Delftse bureau Steenhuis Bukman Architecten. Het bestaat uit 176 koop- en beleggershuurwoningen, waarvan 170 laagbouwwoningen, zes appartementen en vijf vrije kavels. De kindvriendelijke en kleurrijke wijk beschikt over openbare groene zones met een hofachtig karakter. De woningen beschikken over een vormgeving die zich kenmerkt door een dynamisch vormenspel. De grote variatie in dakvorm en materiaalgebruik zorgt voor afwisselende woonsferen. Afhankelijk van de stedenbouwkundige situering van de blokken verschilt de kleurstelling van de panden in zwart-, rood- en bruintinten. Af en toe een wit accent doorbreekt het ritme. De sobere detaillering met aluminium kaders, luifels en goten, doet enigszins kil en zakelijk aan. De incidentele hoogteverschillen benadrukken het geïndividualiseerde beeld van de buurt.

De overgang van privéruimte naar het openbaar domein is met de nodige aandacht vormgegeven. De erfgrenzen worden afgebakend door groen.

Bron
Amsterdamse Nieuwbouwprijs – https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/emerald/
Steenhuis Bukman Architecten – http://www.steenhuisbukman.nl/
Emerald – http://www.woneninemerald.nl/