Verslag Ontwerplab Min of Meer #1 Jan Evertsenstraat


Door Barbara Sluimers – Woningcorporatie Ymere

De kop is eraf! Het eerste ontwerplab over de mogelijkheden van microwoningen in Amsterdam was een groot succes. Een groep van architecten, planners, (concept)ontwikkelaars, een kunstenaar en een stadsetnograaf begonnen op 24 oktober bij Architectuurcentrum Amsterdam met een verkenning van de Jan Evertsenstraat als eerste casus. Het multidisciplinaire team probeerde een antwoord te geven op de vraag: “hoe kan een microwoning bijdragen aan de vorming van de Jan Evertsenstraat als vernieuwde Stadsstraat?”. 

De casus
De gemeente Amsterdam wil in de komende jaren het deel van de Jan Evertsenstraat tussen Mercatorplein en Sloterplas ontwikkelen tot een levendige stadsstraat. Het plan is om in dit gebied zo’n 2.200 woningen, winkels en andere voorzieningen te realiseren, in combinatie met een herprofilering van de straat.

1

Doelgroepen
In het ontwerpproces richtten we ons op drie ruimtelijke schaalniveaus; het appartement, het gebouw en de wijk. Daarnaast keken we naar de drie sociale schaalniveaus die hieraan zijn gekoppeld; de bewoner, de gemeenschap en de buurt.

Bestaande studies naar microwoningen richten zich veelal op voor de hand liggende doelgroepen zoals de millenials-generatie of alleenstaanden. Het team streeft er naar om microwoningen ook aantrekkelijk te maken voor andere doelgroepen zoals zorgbehoevenden, statushouders of kleine gezinnen.

Delen? 
Om klein te kunnen wonen zal slim nagedacht moeten worden over de plattegrond en inrichting van de woning. Wat heb je minimaal nodig in je woning om compact maar wel kwalitatief te kunnen wonen? Welke voorzieningen bewoners willen delen beïnvloedt daarmee de vorm van het gebouw en de stadsstraat. Een voorbeeld uit Zwitserland, is de Clusterwoning (zie afbeelding), die vijf kleine maar complete woningen combineert met een gedeelde huiskamer, grote keuken en een logeerkamer.

3

 

 

 

 

Doelgroepen
Een sociologisch model gaf de uitkomst om de wensen van mogelijke bewoners in kaart te brengen. Waarom willen mensen in de stad wonen? Waarom zijn ze bereid kleiner te wonen? De ‘Metropolitaanse bewoner’ die de nabijheid van voorzieningen en vermaak van de stad het belangrijkst vindt, wil graag zo individueel mogelijk wonen en geen woonvoorzieningen delen. De ‘Community zoeker’ daarentegen wil graag onderdeel zijn van een gemeenschap, ook op gebouwniveau, en is wel bereid om meer voorzieningen te delen.

Kortom: “Het gaat niet over de definitie van de doelgroep maar over hoe het individu zich verhoudt tot het collectief, op meerder schaalniveaus”.

fysiek-en-sociaal

Bestaande kwaliteiten
Het ontwerpend onderzoek resulteerde zo in een stedenbouwkundig voorstel voor de stadsstraat met verschillende woning typologieën. Het belangrijkste advies van deze eerste casus is het optimaal benutten van de bestaande kwaliteiten van de locatie, zoals het Rembrandt Park, de speeltuin en het zwembad. Dit zijn al herkenningspunten en ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners. Door microwoningen toe te voegen kunnen deze voorzieningen beter benut worden en ontstaat er bovendien meer draagvlak voor andere voorzieningen die bijdragen aan de vorming van de stadsstraat.


Gerelateerd

Microwoningen: 10 richtlijnen voor ontwerpers en ontwikkelaars

Nieuws

Wonen op 35 m2: welke implicaties heeft dit voor een stad als Amsterdam? In opdracht van woningcoöperaties Ymere en...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #3 Marineterrein

Nieuws

Vorige week vond het derde en tevens laatste ontwerplab plaats. Het Marineterrein fungeerde hierbij als casus. Het multidisciplinaire team...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #2 Sluisbuurt

Nieuws

Amsterdam krijgt er vele nieuwe torens bij tot 143 meter hoog. Deze nieuwe buurt op Zeeburgereiland wordt daarmee een...

Ontwerplab Min of Meer: Eindpresentatie

30 nov 2016 - 30 nov 2016 : Archief

Tijdens de eindpresentatie op 30 november worden de eindresultaten van het ontwerplab Min of Meer gepresenteerd en bediscussieerd.

Ontwerplab Min of Meer: Marineterrein

25 nov 2016 - 25 nov 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus Marineterrein op vrijdag 25 november.

Ontwerplab Min of Meer: Sluisbuurt

11 nov 2016 - 11 nov 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus De Sluisbuurt op vrijdag 11 november.

Ontwerplab Min of Meer: Jan Evertsenstraat

28 okt 2016 - 28 okt 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus Jan Evertsenstraat op vrijdag 28 oktober.

Ontwerplab Min of Meer – Microwoningen

Dossiers : Microwoningen [:] : Nieuws

In oktober en november organiseert Architectuurcentrum Amsterdam drie ontwerplabs met als thema microwoningen in Amsterdam.


Verwant

Resultaten fietslab in CycleSpace, FabCity

FabCity is een tijdelijke campus op Java Eiland met vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes.