Academic ACTA Centre for Dentistry Amsterdam


 
Gustav Mahlerlaan 3004
VU-campus
Amsterdam
Mels Crouwel, Marcel Blom, Annette van Baren
Benthem Crouwel Architekten
Vrije Universiteit
Aannemingsbedrijf J.P. van Eesteren
Metro Station Heemstedestraat
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2007-08-01
2010
Kantoren, Onderwijs, Voorziening
 

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

The strikingly shiny new building of the University Dentistry Centre (ACTA) is being constructed on the VU campus. The building, which is surrounded by seventies development, has been designed by the Amsterdam architectural office Benthem Crouwel Architekten and is due for completion in the summer of 2010.

ACTA is a partnership between the University of Amsterdam (UvA) and VU University Amsterdam and was previously located on Louwesweg. ACTA is a research and teaching centre and also treats patients. In addition to training student dentists, ACTA also offers postgraduate courses. Because the old building no longer met modern requirements and because greater collaboration with the hospital was desirable, a new location was found next to the VU hospital.

Benthem Crouwel Architekten have combined the various functions – patient care, education and research – in a logistically clear way. The building comprises a seven-storey low-rise section and a seven-storey high-rise structure, the top five storeys of which partially oversail the low-rise structure. Because the laboratories receive the least number of visitors, these are located in the taller volume. The lower section contains educational and patient-care functions, so that the latter can easily be accessed by patients. The offices are situated on the north side of the building.

The building’s elevations are clad with glass panels on which there is a black and white silk-screened striped pattern, giving rise to a dynamic effect. The building looks different from every angle and seems to change with different weather conditions. The first two storeys have an open and transparent character. The open corner on Gustav Mahlerlaan marks the entrance zone.

Inside, there is a large information desk in the central hall, next to which is a full-height atrium. Escalators lead from here to the dental treatment areas. All of the functions are grouped around this spacious central hall, which serves as an orientation point. The dental treatment areas are located in carousel-shaped objects immediately adjacent to the atrium. A restaurant is situated in the transitional zone between the low-rise and the high-rise sections, in two transparent levels, and provides a spectacular view over the city. (ARCAM/BU)