AMOLF instituut voor atoom- en molecuulfysica


 
Science Park 104
Middenmeer
Science Park
Amsterdam
Dick van Gameren
Dick van Gameren architecten
FOM Instituut AMOLF
Heijmans IBC
NS/Bus 40, stop Science Park
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009-04-01
Bedrijven, Onderwijs
 

Institute for Atomic and Molecular Physics

The FOM Institute for Atomic and Molecular Physics (AMOLF) carries out fundamental research on matter. The building in which such research takes place must meet stringent requirements: it must be vibration proof and the climate in the laboratories must be fully controllable. Because the old premises in the Science Park in the city’s Oost/Watergraafsmeer district no longer met the institute’s requirements, a new building has been built.

The building consists of a glass box with a concrete casing. The core, the tallest part of the building, contains the laboratory spaces. Because this section must be completely vibration proof, it is built on separate foundations from the casing. A forest of piles, some of which are positioned diagonally, ensures a rock-solid anchorage. The casing is slightly lower than the glazed main volume and determines the appearance of the building. Large windows with sturdy frames give rise to a façade with an abstract framework. The dark glass used gives the building an introverted character despite its transparency.

The two side bays with offices and workstations are separated from the middle section by two interior streets along the length of the volume. These streets have a full height of twelve metres, as a result of which large apparatuses can easily be used on each storey. At right angles to the interior streets on each storey are a number of elevated walkways, giving rise to a playful interplay with sight lines and numerous possible routes.

The entrance, which is located at the back of the building, interrupts the main volume and, like the interior streets, extends to the full height of the building. Here, the interior space has the character of one large atrium. Its social function is confirmed by the central staircase, which on the second floor leads to the heart of the building, the canteen. (ARCAM)