Office building TBWA Generaal Vetterstraat


 
Generaal Vetterstraat 82
Hoofddorppleinbuurt
Amsterdam
Adam Smit, Joris Deur
ZZDP Architecten
IBS
Vetterstraat Vastgoed B.V.
Fortress
Bouwteam GC
Bus 62, 145
2010
Bedrijven, Kantoren
 

Office building Schinkelterrein

A new street design for Generaal Vetterstraat, made necessary by construction of the Uiverbrug (bridge), resulted in an irregularly shaped leftover plot in the Schinkel business site. The plans required the plot to be filled in with buildings. The media company Eyeworks proposed building offices and a TV studio for its own use on the site. A competition was held, as the result of which ZZDP Architecten was entrusted with the design. Eyeworks had meanwhile found other accommodation, however, so Fortress offered to develop the building for the office rental market. TBWA signed up for the tenancy in late 2008, after which construction began.

The use of a sprinkler system made it possible to leave the large office floors, measuring 1,800 m2, completely open plan. An atrium with staircases in the centre of the building provided interaction between the floors. To give a more spacious feel to the deep-plan floors and create a loft-like quality that would appeal to creative industries, a gross storey height of 4m was realized. Application of a BubbleDeck floor system allowed the use of large spans with relatively few columns and a slim floor slab without supporting beams. The facade bands with cassettes of Corten steel give the building a distinctive image that refers to the industrial past of the Schinkel site.

Details of the facade were elaborated in collaboration with IBS to prevent the characteristic surface rust of the Corten steel from staining the internal wall leaf. Balconies fanning out from the facade on the canal side of the building provide solar shading and a sheltered area for users taking an outside break. Heating and cooling of the building is assisted by thermal storage. A special feature is the ‘parking cathedral’ with room for hundreds of cars. Its semi-automatic parking system allows cars to be stacked in three layers, saving the expense and time of excavating a basement. The completed premises, including interior furnishings and fittings, were handed over to the tenant at the beginning of February 2010. (ARCAM/ZZDP Architecten)