Bijlmer Sports Centre


 
Anton de Komplein 157
Bijlmer Centrum
Amsterdam
Vera Yanovshtchinsky, Sjoerd Beerends
Vera Yanovshtchinsky Architecten
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost
Bouwcombinatie Van der Belt - Bot Bouw
NS/metro Station Bijlmer ArenA
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2006-11-01
2008-09-01
Leisure, Voorziening

The renewal of the Bijlmer district is a process in which not a single social aspect remains unaffected. Amsterdam Zuidoost is changing in every possible sphere as a result. Socially, it is important that the inhabitants of this district have the spatial opportunity to meet each other, whether or not within the context of specific activities. In that light, the location of the new Bijlmer Sports Centre is of great significance. Anton de Komplein is where the market and the council offices are situated. Moreover, the area will be further enriched by the addition of the new Bijlmerpark theatre.

In this context, the new sports centre has been given closed elevations on the side where in the future it will be completely hemmed in, but it has a very open character on the side of Anton de Komplein. The glazed façade gives passers-by the impression that they are part of the swimming paradise, and this degree of transparency characterizes the entire sports centre.

Inside, too, sight lines give the centre a welcoming character. The entire sunken sports hall, the patio, the multi-functional spaces, the recreational swimming pool and the competition pool can be viewed from the entrance area and the adjoining restaurant section. The restaurant, which serves the ‘dry’ and the ‘wet’ sections, gives direct access to the spectator seating in the sports hall and the competition pool. The colour green optically welds the functions together. Above the swimming pools is a gallery that gives access to various offices and to the fitness room. Users of the cross trainers have a view over the square and the park. (ARCAM/MB)