Blok 62


 
Annie Boshof 1-17, 2-20, Ben van Meerendonkstraat 130-184, Eva Besnyöstraat 575-631, Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 94-112, Peter Martensstraat 101-121
Haveneiland Oost
IJburg
Amsterdam
Floor Arons en Arnoud Gelauff
Arons en Gelauff architecten
Driedee BV (De Key – De Principaal), Amsterdam
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV, Warmenhuizen
Tram 26
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2008-05-01
2010-06-01
Wonen

Blok 62 a and b

On IJburg Block 62 is one of the few blocks composed solely of low-rise buildings: it consists of 96 ground-oriented, owner-occupied dwellings. Arons en Galuaff have allied individual freedom for the occupants with a very urban design. A city canal runs straight through the block, and makes a bend in the middle. A considerable number of houses have direct access to the water via their own jetty: you literally step from your living room into your boat.

Block 62 is a very varied block with 28 different types of housing: there are urban residences with large balconies, spacious houses on the water with their own landing jetty, family homes with gardens and the Pampus house of more than 225m², which has a view of Pampus from the roof terrace on clear days. Parking occurs in a completely sunken car park. This enabled us to make a car-free play street out of the roadway running through the block.
North facing gardens are avoided on the south side by creating a long narrow wall with urban dwellings having a generous balcony facing south.

The shell of most of the residences has been so designed that they can easily be extended by one or two extra rooms, an extra bathroom or a roof garden. So the residents do not have to move house the moment there are additions to the family or a change in housing requirements, for they will be able to adapt the dwelling to the new situation.

The building has outside facades of brick, with bay windows. The ‘eyebrows’ above the windows, doors and balconies give the facades a friendly character. No expense has been spared in the interior, using colourful glass in various shades of red. These make the rear facades, which only the residents can see, just as significant as the front. (Source: Arons en Gelauff architecten)