Brede School Osdorp ‘De Kikker’


 
Evertsweertsplantsoen 3
Osdorp-Midden
Amsterdam
Liesbeth van der Pol, Ari Mashiach
Atelier Zeinstra van der Pol
De Groot Vroomshop, Finnforest Holland bv
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Osdorp (nu Stadsdeel Nieuw West)
Heijmans IBC Bouw Amsterdam
Tram 17, stop Baden Powellweg
2005-02-01
2006-07-01
Onderwijs, Voorziening

Two primary schools, children’s day-care centre and medical services under one roof

In the middle of the district Osdorp, two primary schools, a children’s day-care centre and space for the area health authority have been housed in community school De Kikker. Housing various educational and health care facilities in a so-called ‘community school’ is a new trend in the field of school construction and is designed to increase the interaction between the various users of these facilities in the communal spaces. De Kikker conforms to the tautly designed urbanistic scheme for Osdorp (1957) by Van Eesteren.

The flight of steps in the school playground, which also functions as tiered seating, lies parallel to a strip of greenery that runs from east to west. The double row of trees, which runs from north to south, extends into the winter garden. This winter garden, which functions as the entrance and meeting place for the neighbourhood and which has a play area for young and older children, is the centre of the school. What is striking is the colour of the fa├žade panels: bright green with glitters. The storey height in the building is four metres, allowing mezzanine floors to be inserted in the classrooms. Beneath these mezzanine floors is a block containing the cloakroom, toilets, kitchenette and (computer) workstations. The building’s load-bearing structure, the floors and a large part of the interior are of certified pine wood. Such abundant use of wood in a single building is still unique in the Netherlands, but in the future it will occur more often because of the advantages wood has to offer. It is sustainable, energy efficient and relatively light.
(ARCAM/YK)