Castrum Peregrini


 
Herengracht 401
Grachtengordel-West
Amsterdam
Onbekend
Coenraad Christoffels
http://castrumperegrini.org/
1740
Cultuur
 

The Castrum Peregrini (pilgrim’s fortress) foundation was established in 1951 on the initiative of a group of individuals who had gone into hiding during the Second World War in the home of the artist Gisèle van Waterschoot van der Gracht. In January 1941, she rented the third floor at number 401 Herengracht, where, together with Wolfgang Frommel, a German poet, she hid various Jewish schoolchildren. She withstood the war years by focussing not on suffering, but rather on art and literature. All of the children survived and after the war Gisèle bought the entire building at number 401 Herengracht and converted it into a single dwelling. She later donated the building to the Castrum Peregrini foundation, which is still housed here. Gisèle is the patroness of the foundation and lives on the top two floors of the building.

The canal-side building on the corner of Beulingstraat was built in 1724 for Coenraad Christoffels. It originally comprised two private dwellings on Herengracht and a stable in Beulingstraat. The building is five windows wide and has a bevelled corner with blank niches, thereby solving the design problem of a corner building with sloping facades. After the war, the three units were joined together to form a single building, with the loss of one of the stairwells.
The building is built in the Louis XIV style, which finds expression in the rather heavy, impressive and symmetrical façade. The cornice with richly decorated corbels and windows is also typical of the Baroque style, which was propagated by the French king Louis XIV in the early eighteenth century.
In the late 1980s, the adjacent building, with the large pediment on Beulingstraat, came into the possession of the foundation. This nineteenth-century insurance office by the architect P.J. Hamer was accessed from number 401 Herengracht. The ground floor is now in use for Castrum Peregrini’s programme. A projection room has been created in the insurance company’s former vault. (ARCAM/TB)