Collection centre Amsterdam Museum


 
Back-Upstraat 4
Cornelis Douwesterrein
Deelgebied 0
Amsterdam
Wim Quist
Quist Wintermans Architekten
Amsterdam Museum, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Amsterdam
Aannemingsbedrijf Ooijevaar
Bus 91/94, stop Keerkringpark +10 min. walk
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009-10-14
2010
Cultuur, Voorziening

Treasury

The new style treasure house ‘Het Collectiecentrum’ of the Amsterdam Museum (formerly the Amsterdam Historical Museum) is located in the Cornelis Douwesterrein business park in Amsterdam-Noord.

In recent years, a number of architecturally interesting buildings have been built in this business park (approximately a 5 minute bicycle ride from the NDSM-werf ferry), including FriJo Lichtreclame on Netwerkweg by Patrick Koschuch Architecten and the Hulshoff archives building on Back-Upstraat by ITZ-Architecten. Diagonally opposite this latter building is the Amsterdam Museum’s Collectiecentrum (collection centre).

The Amsterdam Museum had been looking for some considerable time for a storage facility for its extensive historical collection and opted for new build. The building was to house, in addition to storage spaces, a restoration studio and multifunctional workspaces. The architect Wim Quist has designed a robust brick building and has given each of the various components a character all its own. The two completely closed side aisles contain the storage spaces. The central section has a more open character and comprises the entrance with porter’s lodge and a packing facility on the ground floor, with workspaces on the floors above. From here there is a stunning view of the IJ. The workspaces accommodate staff, curators, restorers, researchers, volunteers and artists who want to consult the collection or work on objects.

The semi-public character of the Collectiecentrum is a good example of the new attitude in the museum world, in which the relationship with the public has an increasingly reciprocal character. The Collectiecentrum is not a fortress but rather a treasure house, which now and then reveals its glittering treasures. (ARCAM/FG)