Condoleroom Zorgvlied


 
Amsteldijk 273
Rijnbuurt
Amstelveen
Claus en Kaan Architecten
Gemeente Amstelveen
Tram 4-25; metro 51
Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000, p.92-93.
1998
Voorziening
 

Pavillion on graveyard

On the edge of Amsterdam, in a bend in the river Amstel, lies the nineteenth-century cemetery of Zorgvlied. Some time ago, it became obvious that the monumental reception building, at the end of a long driveway, was too small. Instead of extending the building, it was decided to build a separate reception pavilion to the left of it.

Only the old building is visible from the driveway, and the low, rectangular pavilion does not come into view until the visitor is close to it. The building’s scheme is simple. A core in the centre contains toilets and a cloakroom. The surrounding space is divided into two reception rooms by means of glass walls. The other interior walls are clad with wooden panels. The floor is grey concrete. Because of the restrained materiality, the atmosphere is tranquil and serene. This is emphasized by the subdued light. The front elevation consists mainly of storey-high glazed areas. The rear elevation has a closed character because it is articulated by three high horizontal windows only. In the detailing of the fa├žades, the grey plasterwork, the glass and the steel have been seamlessly joined wherever possible.

The most expressive feature of the building is the massive canopy. This gives the space between the existing building and the new pavilion the character of an inner precinct. (ARCAM/BU)