Conservatorium Amsterdam


 
Oosterdokskade 151
Oosterdokseiland
Amsterdam
Frits van Dongen
de Architekten Cie.
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
ODE (o.m MAB Groep B.V.)
Hillen & Roosen
Amsterdam Centraal Station
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2005-07-01
2008-09-01
Commercieel, Cultuur, Kantoren, Voorziening
 

The Amsterdam Conservatory

Having outgrown its old accommodation on Van Baerlestraat, in 2008 the Amsterdam Conservatory moved to new premises, a specially designed glass building, sandwiched between the Public Library and the Post CS building, on Oosterdokseiland.

The neighbouring Central Station ensures excellent accessibility but, unfortunately, it is also a source of noise pollution. This problem has been solved by using a so-called ‘engawa’, a Japanese system whereby the stairwell is positioned around the building, as a result of which it also acts as a noise buffer.

The programme comprises three components, which is evident in the building’s various storeys. The public section, which consists of the concert halls and the foyer/canteen, is literally the ‘playing heart’ and occupies the first five floors, two of which are underground. The five concert halls, including the Bernard Haitink Hall for classical music and the Amsterdam Blue Note Jazz/Pop Hall, each have their specific acoustic qualities. In the middle section are the classrooms and practice rooms, which differ as regards format and acoustics. This is indicated by striking colours. The top floor contains the study department with, among other things, the lecture hall and the library.
An eye-catching feature is the prismatic foil with which the plates of the glazed sawtooth façade are clad. Depending on the light and the viewer’s position, the building, which at first glance appears restful, takes on a surprising appearance. (ARCAM/FG)