De Loswal


 
Zeeburgerdijk, Th. van Lohuizenlaan
Indische Buurt Oost
Amsterdam
Ben van Berkel, Boudewijn Rosman
UN Studio
De Alliantie Projectontwikkeling, Huizen
Bouwbedrijf M.J. De Nijs en zonen B.V., Warmenhuizen
2004-09-01
2005
Bedrijven, Kantoren, Wonen
 

Loswal

The urban design scheme for two sites on Zeeburgerdijk, on either side of a bridge over the discharge canal, stipulated that apartment complexes, which together would form a sort of entrance gateway to the area behind, should be built on both sites, The building on the west side of the bridge (Cruise Inn.) has been designed by Claus en Kaan, the building on the east side (Loswal) by UN Studio.

Loswal is a four-storey elongated volume, which has been positioned lengthways on the quay. Immediately next to the bridge abutment, the volume is eight storeys high. Together with the tall volume of the Cruise Inn, this ‘tower’ provides the desired gateway effect.
The building stands on a plinth, which contains in addition to the entrance, five commercial spaces and a transparent storage block. In the tower, each storey houses two or four apartments, which are linked to a central stairwell with lift. The horizontal volume contains maisonette dwellings, which are accessed from inside via a corridor.

In order to allow sufficient daylight into the narrow and deep dwellings, the elevations on the north and south sides are entirely of glass. On the south side, loggias serve as exterior spaces. The various storeys are separated by precast concrete fins, which in the tower project to balcony depth. The ‘sun visors’ this gives rise to reinforce the horizontal character of the building. (ARCAM/LM)