De Tijdlijn van… Wouter Pocornie: Gentrificatie 101


ARCAM nodigt in het kader van de nieuwe Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 diverse experts uit om hun kennis, kijk en kunde te delen. Wouter Pocornie, architect, urbanist en onderzoeker bij 26H, en Bijlmer Believers 3.0,

25 augustus 2020 – In de lente van 2019 verzorgde ik in samenwerking met The Black Archives een inleiding voor de theatervoorstelling Clybourne Park. Productiebedrijf Well Made Productions bracht hiermee een derde- en laatste Amerikaans voorstelling uit de ‘Raisin-cycle’ naar Nederland. De productie ging door het land en wij gingen de tour achterna en de voorstelling voor.

Onze inleidingen gingen over de productie, enkele archiefstukken uit The Black Archives en natuurlijk over gentrificatie vanuit een stedenbouwkundig perspectief. Het theaterstuk ging namelijk over gentrificatie met de nadruk op etniciteit. In onze inleiding was context daarom key. Dit was een interessante manier om in de Randstad; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem, met de bezoekers in gesprek te gaan over gentrificatie. De bezoekers waren divers en dat ging gepaard met enorme verschillen in bewustzijn rondom het thema. In Rotterdam zaten de bezoekers er al helemaal klaar voor. Met het ‘Sloopreferendum’ (zie video hieronder uit 2016) nog vers in het collectieve geheugen, benoemden zij meerdere aspecten van gentrificatie in dialoog met ons als sprekers maar ook onder elkaar. Maar het kwam ook voor dat ik na enkele minuten spreken in erachter kwam dat ik eerst nog moest uitleggen dat het niet genderficatie was maar gentrificatie. 

Na een crash course gentrificatie mogen enkele veelvoorkomende aannames worden doorgestreept. Gentrificatie is geen synoniem voor het simpelweg opwaarderen van een buurt, het veiliger maken van een onveilige buurt, positieve branding van een probleemwijk, of een systematisch “organisch” verschijnsel waarin kapitaal vanzelfsprekend leidt tot verdrijving van minderbedeelde bewoners ten opzichte van nieuwkomers. Het gaat ook verder, dieper en breder dan de typisch blootgestelde kunstenaarsplekken in de plint, gecureerde postindustriële koffietentjes op de hoek, ambachtelijke amandelkoekjes op het menu, açaí-smoothies in de blender en bakfietsen op de stoep. Al deze associaties zijn wel degelijk onderdeel in beeld en momentopnames binnen gentrificatie maar doen geen recht aan de complexiteit. Het gaat dan te weinig over grondexploitatie, gestuurde programmering in openbare ruimte, politieke representatie in beleid en tijdens buurtgesprekken, kennis over inspraak en inzicht over de uitgave van publieke gelden zoals buurtbudgetten.  

Kleiburg. Foto via XVW Architectuur.

Op de tijdlijn zijn mooie architectonische bouwwerken van onze stad te zien. Wanneer ik een tour geef door de stad en stilsta bij benoemingswaardige architectuur van de 21e eeuw, dan kan ik natuurlijk verwijzen naar projecten zoals Station Bijlmer ArenA, Patch22, De Ceuvel, en klusflat Kleiburg. Vanuit het perspectief van gentrificatie, meenemend dat dit een universeel relevant thema is die onze tijdsgeest kleurt, vraag ik om als ontwerpers, beleidsmakers, opdrachtgevers, betrokken buurtbewoners, en to whom it may concern -ook de bebouwing te beschouwen vanuit socio-economische en culturele context. Voorbij de vormentaal vertellen de gebouwen van de afgelopen twintig jaar aan wat/wie de stad ruimte biedt: Is dat de gentry van Amsterdam? 

Wouter Pocornie, 26H, Bijlmer Believers 3.0  

 


Related

(NL) De Tijdlijn van… Ton Schaap: Amsterdam Zuidas, van business district naar gemengde woonwijk

News

(NL) Ontdek de toekomstplannen van het zakelijke centrum van Amsterdam!

Timeline Amsterdam 2000-2030

What's On : News : Nu te zien : Tentoonstelling : Tips

(NL) Met de nieuwe tijdlijn van Amsterdam reis je door de laatste twee decennia van Amsterdam en voeg je...

(NL) De Tijdlijn van… Ariadne Onclin: Amsterdammers in Almere

News :

(NL) Duik in de geschiedenis van de relatie tussen Almere en Amsterdam

(NL) De Tijdlijn van… Tracy Metz: Dozen

News :

(NL) We bestellen meer online en hoe past die toenemende dozenstroom in het stedelijk weefsel?

(NL) De Tijdlijn van… Lian Heinhuis: “Hee Amsterdam, ze zeggen dat je bent veranderd”

News

(NL) Is Amsterdam minder sociaal geworden de laatste twee decennia?

(NL) Kadelezing Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 | Wouter Valkenier en Maarten Ouboter

28 Aug 2020 : Archief : News

(NL) Kom naar de kade van ARCAM op vrijdag 28 augustus voor een reflectie op onze nieuwe tijdlijn!

(NL) De Tijdlijn van… Bas Kok: de hybride havenstad aan het IJ  

News

Sorry, this entry is only available in Dutch.

(NL) Kadelezing Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 | Tracy Metz en Wouter Pocornie

31 Jul 2020 : Archief : News

(NL) Tracy Metz en Wouter Pocornie laten op de kade van ARCAM hun licht schijnen op de nieuwe Tijdlijn...


Associated

(NL) De Tijdlijn van… Vrouwen Bouwen Wonen: Ruimte voor/door vrouwen

(NL) Hoe dragen vrouwen bij aan het gezicht van de stad.