‘Selecteren op kwaliteit’


Resultaten ontwerplabs Wonen en Werken in Zuidas

Architectuurcentrum Amsterdam organiseerde in januari en februari 2016 een drietal ontwerplabs om vorm te geven aan de woon-werkcultuur in Amsterdam, met een afsluitend debat. Deze ontwerplabs vonden plaats in het kader van de tentoonstelling WHAT? Work Home Apart Together, in Infinity aan de A10.

StripRavel

Met een mix aan disciplines is tijdens de labs gekeken naar het mengen van wonen en werken in een hoogstedelijk klimaat, in dit geval de Zuidas, dat de komende jaren groeit van 800 naar 8000 woningen. Daarbij werd gezocht naar kwaliteit van wonen en leefbaarheid in de openbare ruimte. De ontwerplabs resulteerden in verrassende scenario’s en onverwachte oplossingen.

In Ontwerplab #1 werd met een interdisciplinair team de menging van wonen en werken op kavelniveau bestudeerd. Vastgoedbedrijf Breevast en Gemeente Amsterdam, Zuidas hebben verschillende ideeën en wensen voor de locatie van het kavel van Breevast. Het team presenteerde twee oplossingen: behoud/transformatie van het gebouw, en nieuwbouw die flexibel gebruik van wonen en werken mogelijk maakt. Ook kwam er een voorstel om de fietstunnels te verfraaien.
UITKOMSTEN poster 1

De Strip in Ravel stond centraal in Ontwerplab #2. Tijdens dit lab op gebiedsniveau kreeg het aangewezen team alle vrijheid om te brainstormen en te experimenteren met verschillende blokmaten en gebouwtypologieën. De vraag naar leefbaarheid en woonkwaliteit stond centraal. Belangrijkste conclusie was dat de huidige verkaveling noch binnentuinen, noch hoogstedelijke torens mogelijk maakt. Het team bracht meer variatie aan om iconische gebouwen en intieme doorwaadbaarheid te kunnen realiseren, met veel aandacht voor de openbare ruimte tussen de gebouwen. Met een mooi gesitueerd plein kan voetbalclub AFC echt onderdeel worden van de nieuwe woonwijk.
UITKOMSTEN (doorgaande weg verplaatsen, nieuw plein creëren etc) (afbeelding poster + korte toelichting tekeningen)

Ontwerplab #3 besloeg de Noordzone van het Kenniskwartier waar ook de VU is gehuisvest. Hier lag niet alleen een opwerpopgave, maar ook een vraag naar een ontwikkelingsstrategie, vanwege de aanleg van het Zuidasdok. Het team kwam met een ontwerp voor een bouwblok met verhoogd maaiveld en binnentuinen, een intelligente fasering en omarmde de geluidshinder met een functionele Geluidswand.
UITKOMSTEN (backbone, geluidswand efficient gebruiken..) (afbeelding poster + korte toelichting tekeningen)

Tijdens het slotdebat op 26 februari werden de resultaten van de ontwerplabs gepresenteerd aan het publiek, betrokkenen en de directie en medewerkers van gemeente Amsterdam, Zuidas. Sprekers van de middag waren Gerard Anderiesen (bestuurder Stadgenoot), Jeroen Zuidgeest (architect MVRDV), Ton Schaap (stedenbouwkundig ontwerper, gemeente Amsterdam, auteur van ‘Amsterdam’), Casper Schuuring (Monk Architecten), Marc Brentjes (medewerker Breevast en mede opdrachtgever lab # 1), Tess Broekmans (stedenbouwkundige en partner Urhahn – stedenbouw & strategie en leider Ontwerplab #2) en Els Lecercq (urban designer Studio Aitken en leider Ontwerplab #3).

Op deze memorabele middag deed Klaas de Boer, directeur Zuidas, de uitspraak dat er weer op kwaliteit en niet op grondprijs geselecteerd gaat worden.

Quote Martijn, Paco of Gregor


Related

Debate: living and working in the city

26 Feb 2016 - 26 Feb 2016 : Archief : Discussie : News

A debate about living and working in the city This debate will be in Dutch. Please find more information...

Sketch afternoon in WHAT? exhibition

28 Feb 2016 - 06 Mar 2016 : Archief : Event : News

Have you ever dreamed of designing your own house or workspace? Make the first step by discussing your dreams with...

(NL) Zuidas Ontwerplab 3 | De Noordzone in Kenniskwartier

22 Feb 2016 - 26 Feb 2016 : Archief : Dossiers : Event : News : Zuidas [:]

Sorry, this entry is only available in Dutch.

(NL) Zuidas Ontwerplab 2 | De Strip in Ravel

08 Feb 2016 - 12 Feb 2016 : Archief : Dossiers : Event : News

Sorry, this entry is only available in Dutch.

(NL) Ontwerplab 1| Breevast-kavel in Strawinsky

18 Jan 2016 - 22 Jan 2016 : Archief : Dossiers : Zuidas [:]

Sorry, this entry is only available in Dutch.

(NL) Rondleidingen door WHAT? Work Home Apart Together

News

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Talk Roberto Meyer – MVSA Architects

20 Jan 2016 - 20 Jan 2016 : Archief

Sorry, this entry is only available in Dutch.

WHAT? Work Home Apart Together

18 Dec 2015 - 13 Mar 2016 : Archief : Exhibition : News

Living and working are two important activities in people’s lives. The exhibition WHAT? Work Home Apart Together is about...

Headquarters ING Group

Kantoren

Office building on the A10 ring road The ING Group headquarters – nicknamed ‘de schaats’ (the skate) and ‘de...