Bicycle flats Central Station


 
Stationsplein
Amsterdam
Don Murphy, Michael Kloos
VMX Architects
Gemeente Amsterdam
Dekker-De Klerk
NS Amsterdam Centraal
Bron: Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 2000-2002, Amsterdam 2003, p.54-55.
2001
Voorziening
 

Parking on the water

The 100-metre-long ‘bicycle flats’, a temporary facility for 2,500 bicycles next to Central Station, was commissioned by Amsterdam City Council because a number of existing bicycle storage facilities had been removed as part of the refurbishment of the station area.

The designers had to take account of various limiting conditions. For example, the structure was not allowed to touch the recently renovated quayside and water buses had to be able to turn round beneath it. The result is a stacking of long, slightly sloping parking decks over which red asphalt cycle paths ascend in a spiral. Supported in the middle by a row of pillars, the building appears to hover above the water. For security reasons, the structure is transparent, there is a surveillance facility and there are no horizontal floors, so that it does not attract people who have no reason to be there. (ARCAM/BU)