Gouden Leeuw


 
Gouden Leeuw
G-buurt
Amsterdam
Joop van Stigt
J. van Stigt Architecten
Dienst Volkshuisvesting Amsterdam
metro 53 halte Ganzenhoef
Zakboek voor de woonomgeving, Willemijn Wilms Floet, Esther Gramsbergen, Uitgeverij 010 Rotterdam, 2001.
1974
Voorziening, Wonen
 

Linked tower blocks

An initiative by the architect Joop van Stigt marked a departure from the plan to erect gallery flats in a honeycomb pattern that prevailed in other parts of Amsterdam Zuidoost. The Gouden Leeuw and Groenhoven ensembles, which range from six to twelve storeys in height, were designed as a string of eighteen tower blocks meandering through the greenery, instead of the long, articulated strips seen elsewhere.

Originally developed as subsidized rented housing, the cost of the apartments soared so much during development that they were repositioned as owner occupied housing. The proportion of one-bedroom flats was increased during construction (because two small apartments are more profitable than one large one). The tower blocks are linked at ground level by a glass-covered passage which gives access to the entrance halls. In this respect, too, they differ from most of the gallery flat buildings in Bijlmermeer, in which the apartments are accessed via an internal street at first floor level. Besides the entrance halls, the glass-covered passages open onto small patios which contain childrenÂ’s playgrounds and other collective amenities such as a dance centre, a study hall and a launderette.

The facades are tiled with gravel concrete slabs and the window frames are of aluminium. Each tower consists of four roughly 10 x 10 metre squares grouped around the entrance hallway. Each square contains one large three-bedroom flats or two small one-bedroom flats. The floor plan is flexible; internal walls may be shifted or eliminated, enhancing the spatial quality of the interior.(ARCAM/VK)