IJdock


 
IJdok
Westerdok
Amsterdam
Bjarne Mastenbroek & Dick van Gameren
Jan Bakers, Ben Loerakker; Zeinstra van Gelderen architecten; Claus en Kaan architecten
Rijksgebouwendienst, ASR Vastgoed Ontwikkeling, gemeente Amsterdam
Bedrijven, Commercieel, Hotel, Kantoren, Wonen
 

Multifunctional complex
IJdock is situated on an artificial peninsula in the IJ, to the west of Amsterdam’s main railway station Centraal Station. This multifunctional complex is the final piece in the development along the Southern IJ Waterfront. A huge number of facilities had to be slotted into an area of land measuring 60 metres wide by 180 metres long: offices, a hotel, apartments, a marina, an office for the river police and the Palace of Justice.

Master plan
Bjarne Mastenbroek and Dick van Gameren designed the master plan, which is based on openings in the building volume, thereby creating sight lines from the city’s ring of canals to the IJ. As a result, there is now a view through from Bickerseiland, between the building volumes in Westerdok and IJdok, to Overhoeks Tower in Amsterdam Noord. Most striking of all is the large V-shaped opening in the side of the building. This so-called ‘Keizersgrachtsnede’ is precisely aligned with Keizersgracht and thus establishes a connection with the old ring of canals.

Cruise ships
The complex comprises five sections and has a height of 44 metres. The Palace of Justice, situated on the easternmost point, consists of two sections: a section with the offices of the Public Prosecution Service and a section containing the courthouse and the courtrooms. An elevated walkway connects the two sections. The building’s white colour and its numerous small windows allude to the many cruise ships that sail past here in the high season, thereby giving additional emphasis to the link with the IJ. The hotel is a completely transparent building with glass elevations and has 300 rooms. It stands on an extremely narrow – not more than fifteen metres wide – strip of land.
The apartments are open on the water side and closed on the street side. Here, the elevation is provided with oriels, balconies, glazed fronts, windows and doors, giving rise to a playful appearance.