Metrostation Ganzenhoef and Metroduct


 
Ganzenhoef
Amsterdam
B. SpÄngberg & S. van Rhijn (renovatie Zwarts & Jansma architecten)
Dienst Publieke Werken Amsterdam
Metro 53
Een metro in Amsterdam, metrovoorlichting GVB, Amsterdam 1977; Ben Eerhart, 'Maat en schaal tegenover knusse versiersels. Vormgeving van de Amsterdamse metrostations', in: Wonen-TABK nr. 21, 1977.
1977
Infra
 

Station and fly-over for the metro

Ganzenhoef Station differs slightly from standard aboveground metro stations. Unlike many other stations, Ganzenhoef has only one entrance and exit. In order to make orientation as clear as possible for passengers, the stairwell and the platform roof have been given a striking design.

Because of the considerable difference in height between the metro track and ground level, the enormous concrete escalator roof can easily be experienced. Art has been employed in the form of a large slide, reminiscent of bent rails, underneath the metro viaduct. The artwork was designed by Karin Daan. An eye-catching element is the eight hundred metre long metro viaduct between the stations Ganzenhoef and Kraaiennest. The two tracks here have been placed separately on pillars; the distance between the tracks was determined by the platforms. This design was chosen because a wide viaduct would have deprived the underlying ground level of daylight. The size of the viaduct means that the large scale of the Bijlmermeer can easily be experienced. At the same time, the viaduct functions as an orientation point. (ARCAM/VK)

Following a radical redevelopment by Zwarts & Jansma architects, Ganzenhoef metro station was reopened to the public in 2004. The station is scarcely recognizable following its makeover. Virtually all of the concrete has been replaced by light, clear materials, which are easy to keep clean. With regard to public security, a great deal has changed. The platform is now accessible via a spacious hall with three escalators and a lift. The lift ascends and descends diagonally with the escalators. The new roof has been constructed in such a way that the platform can be kept free of obstacles as much as possible.