muzyQ


 
Atlantisplein 1
Amsterdam
Paul Verhey / Jo Janssen
Paul Verhey Architecten / Jo Janssen Architecten
Stichting Orfeos Studio
Stichting Orfeos Studio
2007-2009
Bedrijven, Cultuur
 

Centre for musicians, built around acoustics, logistics and climate

Originally, muzyQ was to have formed the finale of the redevelopment of the former Oostergasterrein, the Oostpoort. However, the economic crisis caused a large number of projects to come to a standstill. For this reason, the musicmakers centre was not one of the last, but rather one of the first projects to be completed. For the time being, therefore, it takes a bit of finding among the construction fencing and pile frames, but muzyQ is there and is here to stay.

The source of inspiration for muzyQ was and is the musician. The building has thus been designed with the aim of creating the best spaces for musicians. The solid building has an industrial aura inside and on the outside, so that the designation ‘music factory’ is fitting. Inside there are, among other things, rehearsal rooms, offices and a large auditorium. This auditorium, at the heart of the building, can serve as a rehearsal space and as an events hall. The design by Paul Verhey/ Jo Janssen Architecten is characterized by three elements: logistics, sustainability and acoustics. In order to guarantee the right acoustics, specially developed panels, which absorb sound, have been used in muzyQ. In the studios for (semi-) acoustic music, the music is carried by the space itself, which finds expression in high ceilings and relatively few panels. In the studios for amplified music, there are more panels on the wall in order to make the space slightly ‘dryer’.

The 74 rehearsal rooms are constructed according to a box-in-box principle. All of the spaces are detached from the exterior structure, as a result of which there is no contact noise. For optimal insulation, there are also thick walls consisting of plasterboard, mineral wool and sand-lime brick. The studios for amplified music are, moreover, located in the basement. Some of the studios are equipped with mirrors on the walls and can be completely blacked out, so that muzyQ is also suitable for dancers and photographers.

What is unique is that muzyQ does not rely on grants, but rather is the result of private initiatives. ‘Grants should be given to the artists, and not go into property.’ In the future, however, not only musicians will walk through the corridors of the musicmakers centre. The offices, shops and restaurant will make muzyQ a more public creative space, where musicians, photographers, creative entrepreneurs and local residents will meet each other.
(ARCAM/RS)