Noorderpark


 
vernieuwing Amsterdam-Noord
Amsterdam
West 8 urban design & landscape architect
Stadsdeel AmsterdamNoord
www.noorderpark.amsterdam.nl
Groen, Openbare ruimte
 

Meeting Place Noorderpark

Florapark and Volewijkspark have been combined to form Noorderpark. The two parks are situated on either side of the North Holland Canal. In 1968, Volewijkspark was bisected by the newly built Nieuwe Leeuwarderweg. Both Florapark (1921) and Volewijkspark were laid out in the English landscape style. Contrast is a characteristic feature of this style: light and dark, open and overgrown, high and low. Although the park was man-made, emphasis was placed on creating a natural appearance. The idea was that visitors to the park would really feel that they were no longer in the city. The urban plan shows that the neighbourhoods in the area were built around the parks in the thirties.

In 2010, West 8 drew up a plan to combine the two parks to form Noorderpark. They produced a completely new design in which only the trees and the former BP filling stations have been retained. The connection between the two sections is to be improved by, among other things, building cycle bridges and by lowering Nieuwe Leeuwarderweg. With the construction of a metro station on the North/South metro line, the connection with the city centre will also be improved. The new Noorderpark, which is due for completion in mid 2012, covers almost 45 hectares and so is almost as large as Vondelpark (49 hectares). The actual park area is, however, approximately 30 hectares.

Visitors will find more than just nature in Noorderpark. Numerous other facilities are being created, such as, for example, an events field, a café-restaurant, art spaces in the former filling stations and the pavilion of the cultural initiative ‘De Noorderparkkamer’. De Noorderparkkamer aims to be a central meeting place. To this end, a whole host of projects are being set up, ranging from craft workshops and cookery sessions to film evenings and a pop music festival for musicians aged 10 and over. The wooden pavilion was designed by the Swiss architects Meili & Peter.
(ARCAM/RS)