Oklahoma


 
Ookmeerweg/Reimerswaalstraat
Amsterdam
MVRDV
Woningbouwvereniging Het Oosten
Intervam Noordwest BV; Flevo Staalbouw
Tram 1; vanaf Centraal Station eindhalte De Aker, dan 5 minuten lopen. Het interieur kan niet worden bezichtigd.
'Housing Ookmeerweg', in: Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1994-96, Amsterdam 1997, p.114-115.
1997
Wonen
 

Residential care complex with 100 dwellings for the elderly

Ookmeerweg is situated in Amsterdam’s Westelijke Tuinsteden (garden suburbs) which were built after the war to an urban design plan by C. van Eesteren (General Extension Plan, 1935). In the mid-nineties, a large-scale densification operation was launched here. As part of this operation, a commission was awarded for the construction of a box-shaped gallery flat with 100 apartments for people aged 55 and over.

The brief specified that the principles of the garden suburb (for example, open green space) be retained. It became clear, however, that the proposed volume could accommodate only 87 dwellings. In order to accommodate the required 100 dwellings, the remaining 13 are housed in five small blocks suspended from the north wall of the slab by means of a steel construction.

Four of the blocks have two storeys, the fifth has only one storey. The depth of the blocks equals that of the slab. The ‘appendage dwellings’, clad with red cedar, are oriented east-west. The apartments in the slab are oriented north-south. This has resulted in a south façade characterized by the balconies in different colours and sizes. (ARCAM/BM)