Olympisch Kwartier


 
Laan der Hesperiden
Stadionbuurt
Olympisch Kwartier
Amsterdam
Rudy Uytenhaak, Marco Romano
Rudy Uytenhaak Architectenbureau BV
BPF Bouwinvest BV
N.J. de Nijs & Zonen; Bot Bouw
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2005
Voorziening, Wonen
 

Residential blocks with amenities

The urban plan by the firms Lafour & Wijk and Ebberink involves extending the Amsterdam-Zuid scheme (by Berlage) with a new neighbourhood consisting of six city blocks. The design basis for the Olympisch Kwartier (Olympic Quarter, after the nearby Olympic Stadium) is to continue the Amsterdam School style of Berlage’s district.

The architectural elaboration by Rudy Uytenhaak aims to resurrect the qualities of the Amsterdam School style, with striking street ensembles on a grand scale marked by facades with a high level of plasticity and by differentiated, inventive detailing. The residential blocks and streets are planned on a more ample scale than the historic example but preserve the original housing density. A rationalization of dwelling types was introduced by standardizing from corner to corner. The south facade presents a regular rhythm of repeating bays. Individual apartments have bedrooms and a small balcony on the quieter, inner side of the block. The living rooms are situated on the more dynamic city side. To give distinction to the city facade, the outdoor spaces adjoining the living rooms have been designed as glazed loggias rather than balconies. The apartments with an east-west alignment in the wedge-shaped block are more neutral in character, resulting in a free choice to place the living room at the front or the back. This block also has a more extrovert courtyard, which, as is traditional in Amsterdam, encloses a day nursery. The northern point of the courtyard has partly underground recreational amenities grouped around a patio for the benefit of all residents. (OGA)