Onze programmaraad stelt zich voor


De programmaraad bestaat uit een diverse groep professionals uit de wereld van de architectuur en gerelateerde sectoren, die ARCAM input geeft bij het samenstellen van het programma en meedenkt over de invulling van het programma. Aan het begin van 2021 hebben er enkele wisselingen plaatsgevonden. Het is dus hoogtijd om alle acht leden van de programmaraad aan je voor te stellen.

Wouter Pocornie © Yelaine Rodriguez, 2019

Wouter Pocornie (nieuwe in de raad)
Wouter Pocornie, 1986, is een architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. Als student en nu als professional heeft hij nationale en internationale ervaring in het werkveld waarin hij vaak vanuit de gemeenschap werkt. Nu werkt Wouter aan verschillende projecten en initiatieven via zijn eigen eenmanszaak 26H, waarmee hij ook geregeld betrokken is bij projecten buiten zijn directe discipline. Wouter werkt via Bijlmer Believers 3.0 aan strategievorming en positionering binnen Amsterdam Zuidoost, is Partner bij Prospect Eleven, Partner/Onderzoeker bij The Black Archives Bijlmer, en is naast de Programmaraad van ARCAM ook toegetreden als commissielid bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Met zijn rol binnen de Programmaraad van ARCAM streeft Wouter naar het verrijken van sociaal-maatschappelijke en culturele perspectieven op de Amsterdamse architectuur, interdisciplinaire dialoogvormen en samenwerkingen met lokale ondernemers en buurtorganisaties. In her kort: Via architectuur een dialoog op gang brengen dat gaat leiden tot mooie stadsportretten.

 

Judith van der Poel (nieuw in de raad)
Judith (1979) heeft Tuin- en Landschapsinrichting gestudeerd in Velp (2001) en heeft de Academie van Bouwkunst in Amsterdam afgerond (2015) als landschapsarchitect. In 2019 heeft Judith de stap gezet om Niek Roozen op te volgen als directeur en eigenaar van het bureau. Samen met Herman als partner zal zij het bureau en de bureaufilosofie voortzetten.

Belangrijke kwaliteiten van Judith zijn haar sterke concepten en de uitwerking daarvan, waarbij de bestaande kwaliteiten van het landschap een belangrijk uitgangspunt zijn.

Judith werkt veel in China, waar grootschalige landbouw en toerisme projecten op de rand van grote steden steeds belangrijker worden. Niek Roozen Landscape maakt realistische plannen, waarin natuur, voedsel, recreatie en cultuur samenkomen en elkaar versterken.

 

Danielle Huls
Daniëlle Huls is architect en leidt samen met Monica Ketting het architectenbureau KettingHuls. Ze studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en behaalde eveneens haar diploma aan de Architectural Association School of Architectuur (AA) in Londen.

Op dit moment werkt het bureau aan de gebiedsontwikkeling voor de Oranjewerf in Amsterdam-Noord, een nieuw woon-werkgebied, Amstel Design District, langs de Duivendrechtse vaart in Ouder-Amstel en een cluster van woongebouwen rondom een nieuwe haven in Nobelhorst Almere. Wij willen de menselijke ervaring, herinnering en verbeelding van de omgeving bloot leggen. Wij zijn ruimdenkers met oog voor de geleefde omgeving, daagse schoonheid en de trage mens.”

 

Pınar Balat (nieuw in de raad)
Pinar Balat, geboren in Ankara in 1986, is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in METU Ankara en haar Masterdiploma woningbouw van UPM in Madrid. In de afgelopen jaren heeft ze bij verschillende architectuur- en stedenbouwbureaus in Nederland gewerkt, vaak op woningbouw projecten en binnenstedelijke verdichtingsopgaves. In 2015 richtte ze haar eigen bureau, Studio Pınar Balat  op,  om de kwestie van ‘wonen’ in de schaal van de woning en de stad te bestuderen, door onderzoek en praktijk te combineren. Momenteel werkt ze als architect en stedenbouwkundige bij BURA urbanism. Ze streeft ernaar bij te dragen aan sociaal geïntegreerde, rechtvaardige en duurzame stedelijke omgevingen.

Khashayar Ghiabi (nieuw in de raad)
Khashayar Ghiabi is werkzaam als ontwikkelaar bij BPD (Bouwfonds Property Development). Hij zet zich in voor meer duurzame, inclusieve en betaalbare plekken waarin wonen voor burgers uit alle lagen van de bevolking mogelijk wordt én blijft. De sleutel tot inclusieve en betaalbare plekken is niet zo eenvoudig, maar het begint bij naar elkaar luisteren en veelvoudig samenwerken om zo ‘verroeste’ (stedelijke) systemen te doorbreken. Doorbreken van dergelijke systemen en het bij elkaar brengen van partijen om vervolgens vanuit een gemeenschappelijke deler aan de slag te gaan is met de paplepel ingegoten vanuit zijn voormalige rol als Programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en Kennismanager bij BPD. En natuurlijk dagelijkse kost hier bij ARCAM!

 

Jasper Nijveldt
Sinds 2013 is Jasper Nijveldt werkzaam als stedenbouwkundige en inmiddels ook als Partner bij Karres en Brands in Amsterdam. Het werk van Karres en Brands bestrijkt alle schaalniveaus en alle aspecten van het publieke domein. Van kleinschalige ingrepen zoals straatmeubilair, detaillering van de openbare ruimte, tuinen en parken, tot stedenbouwkundige plannen en strategische opdrachten. Sinds maart 2017 is Jasper betrokken bij ARCAM als Programmaraadslid. Jasper studeerde in 2021 Cum Laude af aan de TU Delft en in 2014 was hij genomineerd voor de Prix de Rome.

 

Hester Aardse
Hester Aardse is architectuurhistoricus en werkt sinds 1998 als gebiedsadviseur bij Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. Binnen deze functie houdt zij zich bezig met een verscheidenheid aan thema’s waaronder cultureel erfgoed uit de 19e en 20e eeuw, industrieel erfgoed, sociale huisvesting, architectuur, stedenbouw en openbare ruimte. Hester is deskundige op het gebied van het gebruik van erfgoedwaarden als inspiratiebron voor het ontwerp van stedelijke herontwikkelingsprojecten en op het gebied van de toepassing van erfgoedwaarden in bestemmingsplannen. Sinds twee jaar mogen wij Hester verwelkomen als Programmaraadslid, waar zij onder meer adviseert over de invulling van de Winterlezingen.

Jaap Guldemond
Als directeur tentoonstellingen en curator van Eye Filmmuseum heeft Jaap Guldemond de aanzet gegeven tot een tentoonstellingsbeleid waarin de relatie tussen film en beeldende kunst centraal staat. Met zijn ervaring in het tentoonstellen van film, adviseert Jaap als programmaraadslid voor ARCAM ook bij het tentoonstellen van architectuur, dat altijd als ingewikkeld wordt gezien omdat je het origineel niet kan laten zien. Voorheen was Jaap Guldemond Senior Conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Hoofd Collecties en Presentaties bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Conservator bij het Van Abbemuseum in Eindhoven.