Rabozaal/Flat floor auditorium Stadschouwburg, Melkweg


 
Leidseplein 26
Leidseplein
Amsterdam
Jim Klinkhamer, Maaike Westinga
Jonkman en Klinkhamer Architecten
Gemeente Amsterdam i.s.m. stichting Stadsschouwburg Amsterdam, Stichting Melkweg en Toneelgroep Amsterdam
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V
Tram 1, 2, 5, stop Prinsengracht
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2007-06-01
2009-04-01
Leisure, Voorziening
 

Rabozaal/ Flat floor auditorium

Together with its permanent theatre company ‘Toneelgroep Amsterdam’, for many years the Stadsschouwburg has been investigating the possibility of realizing a contemporary flat floor auditorium. The limited space in the building in Leidseplein and its status as a national listed monument made a radical restructuring difficult.

The solution was found in cooperation with the neighbouring Melkweg cultural centre, which also needed additional space for large-scale events. The new-build structure, which is connected to both the Stadsschouwburg and the Melkweg, has been ingeniously built over the boundaries of both buildings. The Stadsschouwburg’s original entrance and foyer have been transformed into an ‘urban café’, while the new entrance is situated in Leidseplein. The adjoining nineteenth-century buildings in Marnixstraat have been redeveloped into office spaces, and a double lorry lift, which can unload heavy pieces of stage scenery, has been installed in the facade.

In order to mitigate the impact of the new build on the surroundings, the building has a slender glass base that allows passers-by a glimpse inside one of the rehearsal rooms. The building is wider towards the top and at a height of eight metres there is a glass corridor along Leidseplein, while the new foyer is situated at a height of fifteen metres. The foyer cantilevers over the Melkweg and provides a panoramic view over the city’s Jordaan district. Behind the foyer is the flat floor auditorium, whose exterior elevation consists of orange corrugated aluminium sheets, on top of which is a dark grey perforated steel plate.

The interior has a robust industrial appearance due to the fact that the steel construction is exposed to view. The wooden stage floor continues beyond the auditorium and is thus a connecting element in the new build. A distinctive feature is the glazed elevation behind the stage, which affords a view of the back of the old brick flytower. (ARCAM)