Sloterdijk Station


 
Radarweg, Spaarnwouderweg
Amsterdam
Harry Reijnders
de Nederlandse Spoorwegen
Bus 21-48, vanaf CS verschillende treinen.
Architectural design, 1991, nr.3/4, p.83; Tijs Tummers, 'De nieuwe stations - groots, open en transparant', Items, tijdschrift voor vormgeving, 1991, nr. 38, p.26-33.
1986

Railway station on crossing of railtracks

Amsterdam Sloterdijk, designed by the architect Harry Reijnders, is the first station in the Netherlands with intersections on different levels. Transparency and openness were important departure-points in the design, which is why abundant use has been made of materials such as glass, steel and plastic.

The glazed concourse, which is free of obstacles, contributes to the desired visibility and openness. All facilities are, with a view to safety and surveyability, situated on the station’s exterior. The table construction of white steel frames links the station to its immediate surroundings. It also, moreover, causes the station to give the impression, even from a considerable distance, of a modern meeting place for various modes of transport. The various primary colours used in this station building (and in other modern NS stations) serve as an extra information facility for passengers.

Sloterdijk Station is one of the modern NS stations in which openness and transparency have been used as a central theme. The eighties saw an increase in support for architectural design. When, moreover, central government decided to part fund, among other projects, Sloterdijk Station, the Dutch rail company NS was given the opportunity to focus attention on design and architectural quality in its new stations. (ARCAM/JR)