Stedelijk Museum


 
Museumplein 10
Museumkwartier
Amsterdam
A.W. Weissman
Benthem Crouwel Architekten
Stedelijk Museum, Gemeente Amsterdam
Tram 3, 5, 12, 24, stop Museumplein
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
1894 / 2012
Cultuur

The Bathtub

The Stedelijk Museum, built between 1892 and 1894 in Dutch neo-Renaissance style, was designed by A.W. Weissmann. It was commissioned by Amsterdam city council to house the art collection of S.A. Lopez Suasso-De Bruyn and other collections donated to the city. In the 1950s, under the then director Willem Sandberg, the museum underwent many changes. For example, a new wing was added on Van Baerlestraat. This Sandberg Wing was commended for its functionality and, moreover, the abundant use of glass lent the museum an open character. It also embodied a new vision for museums and the exhibiting of modern and contemporary art.
At the end of 2002, the city council approved a proposal for the renovation of the old building, the demolition of the Sandberg Wing and the construction of a new extension. In 2004, five architectural firms were invited to present sketch plans and Benthem Crouwel architects were eventually chosen to design the new build.

With the construction of the new extension, which was nicknamed the ‘Badkuip’ (the bathtub) long before its completion, the museum’s entrance is now located in Museumplein and floor space has increased significantly. The Badkuip fits in visually with the ‘dog-ear’, the open corner of Museumplein, which forms a barrier between the museum and this square. The architects have solved this by creating a play of lines between the new build and the ‘dog-ear’, which is clearly visible from the east side of the square. The exterior space beneath the large roof functions as the museum’s entrance porch, a small courtyard within the larger whole of Museumplein. Because the Badkuip stands on posts and the space underneath is enclosed with glass, there is a smooth transition between this exterior space and the interior. On entering, visitors can continue straight ahead into the renovated old building, descend into the enormous exhibition space in the basement of the new build, or enter the space in the heart of the Badkuip. Because the old building and the new build form a seamless whole in places, visitors can move easily from one section to another. While the interior is characterized by these smooth transitions between old and new, there is a sharp contrast on the exterior. The white Badkuip makes a statement in Museumplein, while the neo-renaissance monument is visually dominant in Paulus Potterstraat. (ARCAM/CL)


Associated

(NL) Tugelawegblokken

Aftermovie Architecture Ball

Enjoy the aftermovie of the Architecture Ball that took place on Friday the 13th of May at W Hotel Amsterdam.

(NL) NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Tandwielenfabriek

(NL) Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

(NL) Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

(NL) OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

(NL) Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

(NL) Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

NIeuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metro station Kraaiennest

2012