Extension Van Gogh Museum


 
Paulus Potterstraat 7 (ingang)
Amsterdam
Kisho Kurokawa
Tram 2, 3, 5, 12 stop Paulus Potterstraat
1999
Cultuur, Leisure

Exhibition space for the Van Gogh Museum

The new wing of the Van Gogh Museum is situated in Museumplein on the edge of Amsterdams’ city centre. This square has been reorganized to an urban design scheme by the Danish landscape architect Sven-Ingvar Andersson.

The extension together with the refurbishment of the Van Gogh Museum was necessary because of the large number of visitors and in order to be able to organize temporary exhibitions. The wing has been designed as an autonomous, free-standing building next to the building of 1973 by Rietveld, Van Dillen, Van Tricht. It has an elliptical floor plan so as not to block a number of sight lines on the square. Half of the ellipse consists of a volume with three levels, one of which is underground, containing exhibition rooms; the other half contains a sunken patio around which is a curved exhibition corridor. Strips of fenestration between the roof and the grey stone walls provide natural light in the exhibition rooms. The print gallery is house in a square box, placed crosswise in the building, which projects on the side of the basin. The new extension is connected to the main building via escalators beneath Museumplein. (ARCAM/Bu)