Westerkaap


 
Westerdoksdijk - Westerdok
Westerdokseiland
Amsterdam
DKV architecten, Baneke, van der Hoeven architekten
DS Landschapsarchitecten (landscape design)
Hofmakerij (Amvest, Ymere)
Lingotto vastgoed
Trebbe Bouw
Amsterdam Centraal Station
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2008-12-01
Wonen
 

175 dwellings per hectare

Immediately to the northwest of Amsterdam’s central station, the former shunting yard Westerdokseiland has been redeveloped into a high-density residential area (175 dwellings per hectare) in accordance with a design by OD 205 urban planning, research and landscape. Considerable energy has been devoted to creating a transparent volume with an interior courtyard as a key element of the design.

The second most northerly building section has three courtyards in the themes of stone, wood and greenery, which DS landscape architects have reflected in the paving and plantings of the courtyards, in collaboration with combinations of the architects of the surrounding buildings, providing encounters in the courtyards between disparate ideas of materiality and detailing.

Low-rise living/working spaces are situated in all three courtyards. The plinths on the long sides contain commercial spaces, above which the high-rise provides an all-round view over the IJ and Westerdok.
DKV architecten was both the designer and supervisor of this block with its bright façade system. Each building section is characterized by vertical strips of horizontally-positioned cladding and horizontal strips of vertically-positioned cladding: brick and natural stone, wood and bamboo; the sections by DKV are clearly recognizable. Baneke, van der Hoeven and awg architecten, the third party involved in this block, have made their own take on this system.

On the block’s exterior only red brick has been used, with the exception of the building sections in which bamboo, wood and stone mark the entrance to the courtyards. In the elevations by Baneke, van der Hoeven, identifiable by their brick relief, double-height frames accentuate the commercial spaces. (ARCAM)