House 119B216


 
Edmond Halleylaan 70
Steigereiland
IJburg
Amsterdam
Rowin Petersma
Inbo
Ronald van Vlijmen, Edina Nemeth, Susan Hoekstra, Gilles Trevetin en Bert Leeuwis
Particulier
Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
Bouwbedrijf Van den Hengel, Soest
Tram 26
www.rowinpetersma.nl
2008
2009-08-01
Wonen
 

House with floating glass front

Regular visitors to Steigereiland in Amsterdam’s IJburg district will have noticed that the area continues to develop. Much of the island has already been completed, but a few sites are still under construction. Most of the plots here have been released to private individuals as ‘private plots’, which means that buyers can build their own homes without aesthetic control by the amenities inspectorate.

An eye-catching building can be found at number 70 Edmond Halleylaan, designed by the architect Rowin Petersma. The glazed façade looks almost futuristic next to a new-build property built in the style of an old Amsterdam canal house (architect Jan Sjerps, 2008). Further along the street is an eco dwelling, constructed using bales of straw (Fillie & Verhoeven, Rene Dalmaeijer, 2009).

The large wooden front doors give access to a seven-metre high hall, into which sunlight streams through the glazed façade. An austere black box, containing a WC, the fitted kitchen and a storage room, has been placed inside this space. The staircase to the floor above is also located in this box. Behind it on the ground floor is a four-metre high kitchen-diner, from where a glazed wall slides back to give access to the garden. The stairs lead up to the living room, which is considerably lower than the rooms below. The two storeys situated above the living room appear at first glance to be more conventional because of the room layout. At the front of these two storeys are a study and a guestroom. Both rooms are situated half a metre from the front elevation, as is the roof above. The wall between the two children’s rooms at the back of the house also appears to be separated from the elevation due to a glazed wall section. There is a bathroom on each of these two floors and both bathrooms are illuminated by the same skylight. The lower bathroom receives light directly from the skylight. The top bathroom is indirectly lit via a frosted glass wall, which itself receives light from the skylight.

The entire house is dominated by unexpected views through and exciting plays of light. The grande finale is a fifty square metre roof terrace with a panoramic view. (ARCAM/LM)