Dwellings on Borneo-island


 
Borneokade
Amsterdam
Josep Lluis Mateo
Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zn.
Bus 32-39-43-59
Janny Rodermond, 'Een topologie voor het alledaagse', de Architect, maart 2000, p.36-41.
1999
Wonen
 

26 low-rise dwellings in high density

The design for a housing complex on the tip of Borneo island is emphatically based on the elongated form of the harbour pier. This is reflected in, for example, the horizontality of the south elevations. The complex has a slab base containing a parking garage which is daylighted via the side elevations.

Because the dwellings have been raised in relation to the street, there is privacy in the living-rooms and the view of the water is enlarged. The block is divided into three sections, with dwellings which are orientated to the street (the north), the quay (the south) and the head-end dwellings (the east) respectively. The dwellings on the street and the quay are situated back-to-back.

The dwellings on the water side have terraces which can be reached via suspended steel stairs. Beneath the terraces there is space for storing bicycles or boats. The south side of the complex is clad with horizontal planks of tropical hardwood; the north side is faced with brick. Both materials have been used in the corner dwelling. Here and there, the façade cladding continues in front of the windows and terraces, which has the effect of uniting the complex. All of the dwellings have a roof terrace. By staggering the level on which these are linked to the dwelling, the interior of the block has the ambience of an introverted village. (ARCAM/BU)