EndLESS Amsterdam: Het BeestI
n de tentoonstelling EndLESS Amsterdam vertellen we het verhaal van de circulaire stad in wording door de ogen van het beest, de bewoner, het bedrijf en het bestuur. De Ambassade van de Noordzee representeert in de tentoonstelling één van de onderwaterbewoners van Amsterdam: de paling. Ontdek hier de activiteiten rondom Stem voor de Paling.

Concept & design: Corine Datema — foto’s: Lodewijk van Walraven/NIOZ, Rik van Santen

Concept & design: Corine Datema — foto’s: Lodewijk van Walraven/NIOZ, Rik van Santen

Zoektocht naar de wereld van de paling
Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en aquatisch ecoloog Maarten Erich onderzoeken bij ARCAM hoe de paling deel uitmaakt van onze samenleving en hoe haar belangen vertegenwoordigd kunnen worden in de Amsterdamse politiek. Maar hoe leren we deze mysterieuze vis kennen? Hoe weten we wat ze wil? Daarvoor is het team niet alleen zelf het water ingedoken, maar ook in gesprek gegaan met verschillende Amsterdammers die al een relatie hebben met de paling. Het onderzoek vertaalt een fysieke, speculatieve zoektocht naar de wereld van de paling in voorstellen die helpen deze Amsterdammers – en daarmee het onderwaterlandschap van Amsterdam – beter te begrijpen en te verbeteren.

Boeien in het Oosterdok
De paling zwemt rond deze tijd terug naar zee en om hen aan te moedigen zullen deze boeien het Oosterdok sieren! Met dank aan onze ‘modellen’ van Waternet, Maarten Ouboter en collega.

Ervaar fysiek het leven van de paling
In de interactieve installatie F/eel, van Sheng-Wen Lo en Yi-Fei Chen, in de schietbaan op het Marineterrein in Amsterdam, kan het publiek individueel en fysiek het leven van de paling ervaren. Hoewel het nooit helemaal zal lukken om de subjectieve ervaringen van de paling volledig te vertalen naar menselijk perspectief zullen onze inspanningen – in tegenstelling tot helemaal niets proberen – ons in staat stellen om te verbeelden, te twijfelen en te bevragen.
Van 20 t/m 27 november 2020 te bezoek in de Schietbaan op het Marineterrein Amsterdam/ Living Art Lab.

Amsterdams Fonds voor de Kunst en Amarte Fonds hebben bijgedragen aan de realisatie van Stem voor de Paling.

Meer over de casus Stem voor de Paling lees je op de website van de Ambassade van de Noordzee, die de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem geven.
Stem voor de Paling is onderdeel van Welkom in het Parlement van de Dingen, het educatie- en publieksprogramma dat de Stichting Internationale Spinozaprijs en de Ambassade van de Noordzee organiseren naar aanleiding van de uitreiking van de Spinozalens aan de Franse denker en filosoof Bruno Latour. De uitreiking door burgemeester Femke Halsema is op 24 november 2020 in Cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam. Het online programma is via live stream te volgen op www.felixmeritis.nl.

Ecognosis (work in progress), BetweenTwoHands
Ook kunstenaarsduo Betweentwohands representeert het beest, (ofwel de biodiversiteit), in de tentoonstelling EndLESS Amsterdam. In Ecognosis, een kunstwerk dat geleidelijk groeit, brengt BetweenTwoHands in beeld hoe microbes, insecten en planten de wereld zonder ons zouden kunnen gaan overnemen.

De interactieve tentoonstelling EndLESS Amsterdam is van 21 november 2020 t/m 28 februari 2021 te zien in alle ruimtes van het ARCAM-paviljoen. Bewoon ook de virtuele opening bij op vrijdagmiddag 20 november! 

Bezoek de tentoonstelling:
Boek je gratis tijdslot van tevoren via Eventbrite > 

Credits:
Tentoonstellingspartners: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Ambassade van de Noordzee, AMS Institute, BetweenTwoHands, BNA, CliCQ, Forteiland Pampus, gemeente Amsterdam, geoFluxus, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Koninklijke Schiphol Group, Museumhaven Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Port of Amsterdam, Projectmanagementbureau Amsterdam, Rebel Group, Stichting Stadshout, The Why Factory (TU Delft), Universiteit van Amsterdam, Van Eesteren Museum, Ymere.

Met medewerking van: BOOM Landscape, BURA urbanism, Echo Urban Design, MORE + XML, NLÉ, PosadMaxwan, Plein06 (Omgevingsvisie); ANA Architecten, Clubhaus Architecten, Dutch Architect B.V., Harvey Otten Architectuur, UNStudio en teamleden (Het Stadsranden-lab); Fiction Factory. 

Deze tentoonstelling werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, gemeente Amsterdam en EFL-Stichting.


Gerelateerd

Online lezing | Aectual & Schiphol en hun circulaire ambities

28 jan 2021 : Agenda : Nieuws

Maak kennis met de duurzame ambities van twee uiteenlopende bedrijven in Amsterdam!

Online Informatiebijeenkomst Schinkelkwartier, gemeente Amsterdam

26 jan 2021 : Nieuws

Op de kadeverdieping van ARCAM staat in het kader van de tentoonstelling EndLESS Amsterdam een prachtige maquette van het...

Het Schinkelkwartier: naar een sociaal-inclusieve en duurzame stadswijk

Nieuws

Wat zijn de plannen voor het Schinkelkwartier?

Oosterdok Audiotour over de paling

Nieuws

Omdat we momenteel gesloten zijn, bieden we je de kans om buiten alsnog de Oosterdok Audiotour over de paling...

De circulaire tentoonstellingsbanken van Stadshout

Nieuws

We nemen je mee in het proces van boom bij Amsterdam Centraal naar tentoonstellingsbank!

Online lezing met Tim Verlaan en Petra Brouwer

10 dec 2020 : Nieuws

Schuif digitaal aan bij deze online avondlezing over de compacte stadsgedachte van de jaren 1974-2000.

Livecast The Why Factory: From AMS to AM5

01 dec 2020 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

Kunnen we de verwachte bevolkingsgroei gebruiken om een voorbeeldstad te ontwikkelen? 

Opening EndLESS Amsterdam

20 nov 2020 : Archief : Nieuws

Wees welkom op de virtuele opening van EndLESS Amsterdam - Een circulaire stad in wording.

Tentoonstelling EndLESS Amsterdam

21 nov 2020 - 28 feb 2021 : Agenda : Nieuws : Tentoonstelling

EndLESS Amsterdam vertelt het verhaal van een circulaire stad in wording.

Tien tips om te zien en doen in de tentoonstelling EndLESS Amsterdam

Nieuws

Onze nieuwe tentoonstelling EndLESS Amsterdam opent in het weekend van 21 november 2020 zijn deuren. Met deze tentoonstellingen zoomen...

Film van The Why Factory in première bij ARCAM

Nieuws

Winy Maas aan het woord over o.a. ‘AM5 – We are Amsterdam’ in het culturele programma Mondo van zondag...

Ecognosis (work in progress) | Een stop-motion animatie-installatie van BetweenTwoHands

21 nov 2020 - 31 okt 2021 : Agenda : Nieuws : Tentoonstelling

Hoe zou de wereld eruit zien als de mens er niet (meer) was?