Tentoonstelling EndLESS AmsterdamAmsterdam wordt een circulaire stad. De komende vijf jaar worden grote stappen gezet richting een aanzienlijke vermindering van het gebruik van nieuwe grondstoffen en materialen. Het doel is om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. Wat betekent deze overgang voor inwoners, bedrijven, flora en fauna? Kan stedelijke groei duurzaam zijn? En hoe zien we dit terug in de gebouwde omgeving? In de tentoonstelling EndLESS Amsterdam bieden we een verdiepende kennismaking met de ideeën, afspraken, gebruikers en bewoners van de circulaire stad Amsterdam. 


Vanwege de strenge lockdown is ARCAM gesloten tot ten minste 2 maart 2021. 

In april 2020 bekrachtigde het College van B&W de strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 waarin de stappen naar een circulaire economie staan omschreven. Om dat vorm te geven gebruikt de gemeente een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donutmodel’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die zowel de grenzen van planeet als die van een eerlijke samenleving respecteert. Het besluit trok wereldwijd de aandacht naar Amsterdam als ‘eerste Donutstad ter wereld’.  

De tentoonstelling EndLESS Amsterdam vertelt het verhaal van de compacte, circulaire stad door de ogen van het beest, de bewoner, het bedrijf en het bestuur met foto’s, film, animatie, documentatie, maquettes en objecten.

De Why Factory van de TU Delft onder leiding van Winy Maas (MVRDV) schetst een toekomstbeeld van hoe circulair Amsterdam er over 100 jaar uit zou kunnen zien. Schiphol en de Haven van Amsterdam laten zien wat zij kunnen bijdragen. De Ambassade van de Noordzee toont de circulaire stad door de ogen van één van zijn onderwaterbewoners: de paling. Ontwerpers onderzoeken de mogelijkheden in het centrum, aan het spoor en het water, in het landschap en aan de randen van de stad. Amsterdammers vertellen wat zij belangrijk vinden in hun stad en Kate Raworth licht haar ideeën toe in de one-man-cinema. Maquettes van het nieuw te ontwikkelen Schinkelkwartier en Centrumeiland laten zien wat circulaire stedenbouw is en de gemeente vertelt welke circulaire doelen al zijn gerealiseerd.

De interactieve tentoonstelling EndLESS Amsterdam is van 21 november 2020 t/m 28 februari 2021 te zien in alle ruimtes van het ARCAM-paviljoen.

Credits:
Tentoonstellingspartners: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Ambassade van de Noordzee, AMS Institute, BetweenTwoHands, BNA, CliCQ, Forteiland Pampus, gemeente Amsterdam, geoFluxus, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Koninklijke Schiphol Group, Museumhaven Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Port of Amsterdam, Projectmanagementbureau Amsterdam, Rebel Group, Stichting Stadshout, The Why Factory (TU Delft), Universiteit van Amsterdam, Van Eesteren Museum, Ymere.

Met medewerking van: BOOM Landscape, BURA urbanism, Echo Urban Design, MORE + XML, NLÉ, PosadMaxwan, Plein06 (Omgevingsvisie); ANA Architecten, Clubhaus Architecten, Dutch Architect B.V., Harvey Otten Architectuur, UNStudio en teamleden (Het Stadsranden-lab); Fiction Factory. 

Deze tentoonstelling werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, gemeente Amsterdam en EFL-Stichting.


Gerelateerd

Terugkijken | Prorail x Week van de Circulaire Economie

ARCAM's Videotheek : Nieuws

Wat is de duurzame en circulaire toekomst van het Nederlandse spoor?

Online lezing | Aectual & Schiphol en hun circulaire ambities

28 jan 2021 : Archief : Nieuws

Maak kennis met de duurzame ambities van twee uiteenlopende bedrijven in Amsterdam!

Online Informatiebijeenkomst Schinkelkwartier, gemeente Amsterdam

26 jan 2021 : Nieuws

Op de kadeverdieping van ARCAM staat in het kader van de tentoonstelling EndLESS Amsterdam een prachtige maquette van het...

Het Schinkelkwartier: naar een sociaal-inclusieve en duurzame stadswijk

Nieuws

Wat zijn de plannen voor het Schinkelkwartier?

Oosterdok Audiotour over de paling

Nieuws

Omdat we momenteel gesloten zijn, bieden we je de kans om buiten alsnog de Oosterdok Audiotour over de paling...

De circulaire tentoonstellingsbanken van Stadshout

Nieuws

We nemen je mee in het proces van boom bij Amsterdam Centraal naar tentoonstellingsbank!

Online lezing met Tim Verlaan en Petra Brouwer

10 dec 2020 : Nieuws

Schuif digitaal aan bij deze online avondlezing over de compacte stadsgedachte van de jaren 1974-2000.

Livecast The Why Factory: From AMS to AM5

01 dec 2020 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

Kunnen we de verwachte bevolkingsgroei gebruiken om een voorbeeldstad te ontwikkelen? 

Opening EndLESS Amsterdam

20 nov 2020 : Archief : Nieuws

Wees welkom op de virtuele opening van EndLESS Amsterdam - Een circulaire stad in wording.

Tien tips om te zien en doen in de tentoonstelling EndLESS Amsterdam

Nieuws

Onze nieuwe tentoonstelling EndLESS Amsterdam opent in het weekend van 21 november 2020 zijn deuren. Met deze tentoonstellingen zoomen...

Film van The Why Factory in première bij ARCAM

Nieuws

Winy Maas aan het woord over o.a. ‘AM5 – We are Amsterdam’ in het culturele programma Mondo van zondag...

Concept & design: Corine Datema — foto’s: Lodewijk van Walraven/NIOZ, Rik van Santen

EndLESS Amsterdam: Het Beest

Nieuws

Ontdek de circulaire stad in wording door de ogen van de paling!


Verwant

1·Lectures | Peter van Assche // Design, invent & fabricate

Peter van Assche, architect en oprichter van bureau SLA, spreekt in de laatste 1·Lectures van dit najaarsseizoen over circulaire...

BNA-Kringcafé: Cruquiuseiland

Cruquiuseiland – van industrie en rafelrand naar woonwerkwijk Op Cruquiuseiland gebeurt iets bijzonders: een bottom-up initiatief op de schaal...