EYE Film Instituut Vondelpark


 
Vondelpark 3
Vondelpark
Amsterdam
W. Hamer, J. van Stigt
1881
Cultuur, Leisure
 

Het huidige EYE (het film instituut Nederland) is gevestigd in het Vondelparkpaviljoen in het Amsterdamse Vondelpark, op het laagste punt van Amsterdam. Het gebouw is ontworpen als cafĂ© restaurant met kasteleinswoning door architect W. Hamer. Het werd gebouwd in opdracht van de ‘Vereeniging tot aanleg van een Rij- en Wandelpark’ te Amsterdam en is opgetrokken in een Italiaanse renaissancistische stijl. Het voormalige restaurant is voorzien van Ionische zuilen en boogvensters. De hoeken van het gebouw worden gesierd door gekoepelde torens.

De eerste jaren na de opening was het paviljoen een ontmoetingsplek voor de Amsterdamse bohemien en werd er veel moderne kunst getoond. Oorspronkelijk waren er drie zalen voor elk ongeveer honderd bezoekers en waren er op de benedenverdieping facilitaire ruimtes. In 1924 werd het pand in opdracht van H. de Graaff verbouwd waarbij de oude toegangstrap naar de eerste verdieping en ingang werden gesloopt. Hierdoor konden ook op de benedenverdieping publieke ruimtes worden gebouwd.

In 1946 werd Jan de Vaal, filmverzamelaar, aangesteld als directeur van het Nederlands Historisch Film Archief dat was opgericht door de studentenbioscoop Kriterion. Na een fusie met het archief van bioscoop de Uitkijk ontstond in 1952 het Nederlands Filmmuseum. Het museum was gevestigd in Kriterion en het Stedelijk Museum waar ook vertoningen werden gehouden. In 1972 lukt het De Vaal om ruimte binnen het Vondelparkpaviljoen te krijgen en sinds 1975 wordt het pand volledig door het Nederlands Filmmuseum gebruikt. Na een fusie eind 2009 is het Filmmuseum omgedoopt tot EYE Filminstituut Nederland. In 2012 zal EYE vanuit het Vondelparkpaviljoen verhuizen naar hun nieuwe locatie aan de noordelijke IJoever. (ARCAM/TB)