EYE Filmmuseum


 
IJpromenade 1
Buiksloterham
Amsterdam
Roman Delugan, Elke Delugan-Meissl
Delugan Meissl Associated Architects
EYE Filminstituut, ING Real Estate
Pont vanaf Centraal Station
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012
Cultuur, Leisure

Landmark aan het IJ

EYE Filminstituut is een landmark. Vanaf het moment waarop werd gekozen voor de locatie aan de noordzijde van het IJ, is geanticipeerd op de gedachte dat het gebouw op voorhand niet alleen een nieuw middelpunt in de wereld van de cinema, maar ook stedelijk gezien een baken moest worden. Dat is op een grootse manier gelukt. De relatie tussen de presentatie van het gebouw op afstand en het interieur is sterk. In dat kader is de grote, getrapte centrale ruimte met het restaurant over meerdere niveaus een heel royale doorzetting van de entourage langs het IJ.

De meeste bezoekers van het EYE zullen het instituut benaderen vanuit de pont tegenover het Centraal Station. Van daar gaat een wandel- en fietsroute langs het gebouw, en qua gevoel er zelfs onderdoor. De overstek aan deze zijde is met 32 meter enorm te noemen.

Luie trappen leiden naar de entree op de verdieping vanwaar bijna iedere bezoeker haast direct naar het atrium erachter gaat. Het hart van EYE vormt een knoop van routes binnen het gebouw. Het restaurant aldaar is een publiek ontmoetingspunt en van daaruit zijn het terras, vier filmzalen, 1.200 vierkante meter expositieruimte, de winkel, de kantoren en bijzondere ruimten als a room with a view te bereiken.

Door de architecten en de opdrachtgever is het gebouw opgevat als een overgang van de realiteit van de omgeving naar cinematografische fictie. Hiervoor wordt sterk geleund op de kwaliteit van het scenische uitzicht over het water en de afwisseling van licht, uitzicht en ruimte gedurende de route door het gebouw en het tijdstip van de dag. Zowel binnen als buiten kent het gebouw geen enkele rechte hoek. Aan de buitenzijde levert dit opvallende grafische kwaliteiten op. Om het staalskelet is een huid aangebracht, een puzzel van 12.500 m² aluminium stukjes – spierwit, zodat het licht op talloze wijzen reflecteert. (ARCAM/MB)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012