Niet alleen het aantal toeristen in de Metropoolregio Amsterdam zal toenemen, dat geldt ook voor de studentenpopulatie. Er wordt wel gerept van een verdubbeling van het aantal studenten tot 200.000 in deze kennisstad.
Bedenk eens wat dat doet voor het gebruik van de fiets! Het Amsterdams transportcliché wordt keer op keer bevestigd: de fiets is meest populair, want goedkoop en snel. De Economic Board zet zelfs in op de fiets voor duurzame spreiding van toeristen over de stad en de regio.
Maar het Amsterdamse fietsnet lijkt het gebruik, vooral in de spits, al haast niet meer aan te kunnen. En het fietsparkeerprobleem is op veel plekken enorm – met nu al 18.000 fietsen per dag rond Centraal Station als hoogtepunt. Anno 2014 worden binnen het centrum 62% van de vervoersbewegingen per fiets afgelegd en aangenomen wordt dat deze aantallen ook buiten het centrum van kracht zullen worden. Aan de verkeerskundige oplossingen voor deze intensivering van gebruik wordt al ruim baan gegeven (zie bijvoorbeeld Plan Amsterdam 04/14, het Meerjarenplan Fiets en de Summer School-case I Bike Amsterdam bij Arcam); Arcam wil de fiets-data graag als input aanbieden voor stedenbouwkundig ontwerp. Want terwijl Amsterdam wereldwijd als voorbeeld geldt voor de steden met fiets-ambities, moet Amsterdam zich voorbereiden op de toekomstige groei.
Vanaf september zal op deze plek steeds verslag worden gedaan van de voortgang van de projecten en de nodige data omtrent de toekomst van de hotelstad en de fietsstad.