Hoe kunnen stadsstraten ogen wanneer het flexibele karakter van de fietser de basis vormt voor ruimtelijk ontwerp? Om antwoorden te geven op deze vraag zijn deze week bij Arcam een groep ontwerpers bijeen. Zij gaan, onder leiding van .Fabric, de mogelijkheden onderzoeken en visualiseren die boven komen drijven wanneer de openbare ruimte van een van de belangrijkste aders uit het Hoofdnet Fiets volledig wordt uitgegumd – en weer wordt ingericht met de fietser als uitgangspunt. Deelnemers aan het fietslab zijn: Stefan Bendiks, Rob van der Bijl, Bas Driessen, Jeroen Dijk, Kamiel Klaasse, Olv Klijn, Christiaan Kwantes en Kees Vernooij.
De case is de route CS- Haarlemmerplein. Met opzet is gekozen voor een route die de binnenstad verbindt met de omliggende stadsdelen en gemeenten en die een hoofdrol speelt in de fysieke relatie tussen economische en recreatieve hotspots. Iedere fietser kent er de beruchte kruising met de Prinsengracht en ervaart over het hele traject de dominantie van de fietser. Verwacht kan worden dat met de toename van het aantal en soort fietsen/fietsers meerdere stadsstraten onder een dergelijke grotere druk komt te staan.
Arcam wil de resultaten van de ontwerpsessies met politiek, publiek en ontwerpers bespreken in de verwachting dat zij door de vrijheid van de opgave en door de uitkomsten geïnspireerd worden om vergelijkbare vragen in de toekomst opener tegemoet te treden.
Dit Fietslab is een vervolg op de I Bike Amsterdam-workshop van de Summer School Thinking Amsterdam 2014 en is mede mogelijk gemaakt door Stadsregio en de gemeente Amsterdam.
Zie ook onze blogs over dit thema.