Filmvertoning Margaret Staal-Kropholler


In navolging op het succes van de vertoning van ‘Het Schip’ toont Architectuurcentrum Amsterdam in de kerstvakantie de documentaire ‘Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid’. Een portret van de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Staal-Kropholler (1891 – 1966)

NL / Eng ondertiteling | 2013 | 50 min.

De discussie over de positie van de vrouw in architectuur is er een van alle tijden. Waar er onlangs een all female architectuurcongres is georganiseerd in Den Bosch in reactie op een symposium met alleen mannelijke sprekers, werkte Margaret Staal-Kropholler toentertijd aan ‘Het Huis 1913’ in opdracht van de all female tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’.

In een tijd waarin inclusief ontwerpen meer dan ooit wordt besproken, laat Architectuurcentrum Amsterdam een documentaire zien over een architecte die meer dan 100 jaar geleden in haar ontwerpen al aandacht besteedde aan de wensen van huisvrouwen om hun dagtaken te verlichten. Gedurende haar vijftig jarige carrière vormen haar ontwerpen in Amsterdamse School-stijl in onder meer Amsterdam, Bergen en Zundert een hoogtepunt.

Kom langs in de kerstvakantie voor een vrouwelijk perspectief in de door mannen gedomineerde architectuurwereld en laat je inspireren!

Filmvertoning Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid
Makers: camera: Wilma Kuijvenhoven / geluid en montage: Magda Augusteijn. Studio Vermeer
Data: vrijdag 21 december 2018 t/m zondag 6 januari 2018 (m.u.v. kerstdagen en 1 januari en de maandagen)
Tijden: Start op het hele uur. 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 uur
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Entree: gratis
Gelieve de starttijden aan te houden en niet halverwege het uur binnenkomen.