Filmvertoning Margaret Staal-Kropholler


In navolging op het succes van de vertoning van ‘Het Schip’ toont Architectuurcentrum Amsterdam in de kerstvakantie de documentaire ‘Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid’. Een portret van de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Staal-Kropholler (1891 – 1966)

NL / Eng ondertiteling | 2013 | 50 min.

De discussie over de positie van de vrouw in architectuur is er een van alle tijden. Waar er onlangs een all female architectuurcongres is georganiseerd in Den Bosch in reactie op een symposium met alleen mannelijke sprekers, werkte Margaret Staal-Kropholler toentertijd aan ‘Het Huis 1913’ in opdracht van de all female tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’.

In een tijd waarin inclusief ontwerpen meer dan ooit wordt besproken, laat Architectuurcentrum Amsterdam een documentaire zien over een architecte die meer dan 100 jaar geleden in haar ontwerpen al aandacht besteedde aan de wensen van huisvrouwen om hun dagtaken te verlichten. Gedurende haar vijftig jarige carrière vormen haar ontwerpen in Amsterdamse School-stijl in onder meer Amsterdam, Bergen en Zundert een hoogtepunt.

Kom langs in de kerstvakantie voor een vrouwelijk perspectief in de door mannen gedomineerde architectuurwereld en laat je inspireren!

Filmvertoning én nagesprek op vrijdag 28 december
Kom op vrijdag 28 december naar Architectuurcentrum Amsterdam voor een verdiepende middag bij de screening.
Start film: 15.00 uur / Start nagesprek: 16.00 uur
Entree: gratis / aanmelden is niet nodig
Met: Petra Brouwer, Simone de Haan en Rixt Hoekstra

Simone de Haan presenteert haar kunsthistorisch onderzoek naar de rol van Staal-Kropholler’s gender in de canonisering van haar werk. Rixt Hoekstra is architectuurhistorica. Vrouwen in de architectuur is één van haar expertises. Zij doet onderzoek naar Han Schröder, de dochter van Truus Schröder en één van de eerste vrouwelijke architectes in Nederland.
Hierna zal Petra Brouwer, hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de UVA, in gesprek gaan met Simone, Rixt én het publiek over de positie van de vrouwelijke ontwerper in het verleden en in het huidige krachtenveld. 

Filmvertoning Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid
Makers: camera: Wilma Kuijvenhoven / geluid en montage: Magda Augusteijn. Studio Vermeer
Data: vrijdag 21 december 2018 t/m zondag 6 januari 2018 (m.u.v. kerstdagen en 1 januari en de maandagen)
Tijden: Start op het hele uur. 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 uur
(vrijdag 28 december is om 16.00 uur geen film maar nagesprek)
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Entree: gratis
Gelieve de starttijden aan te houden en niet halverwege het uur binnenkomen.