Filmvertoning ‘Het Model’ 50 jaar WeesperflatFilm still uit ‘Het Model’.

Kom in de voorjaarsvakantie van dinsdag 23 april t/m vrijdag 3 mei 2019 naar Architectuurcentrum Amsterdam voor de vertoning van ‘Het Model’, de documentaire over de Weesperflat en Herman Herztberger. De oudste studentenflat van Amsterdam vierde in in 2016 haar vijftigjarig jubileum en wordt ook uitgelicht in de huidige tentoonstelling Collective Comeback, te zien t/m 23 juni 2019.

Het studentenhuis aan de Weesperstraat was het eerste grote werk van architect Herman Herzberger (1932), in samenwerking met Tj. Hazewinkel en H.A. Dicke. Het prijswinnend ontwerp dateert van 1959, terwijl de bouw in 1966 voltooid werd. “Een gebouw moet een atmosfeer uitstralen die niet afschrikt doordat het te mooi is”, zei Hertzberger in 1967 tegen de Volkskrant toen hij de architectuurprijs van de gemeente Amsterdam kreeg voor de Weesperflat. Laagdrempeligheid was het belangrijkste uitgangspunt bij deze flat voor 250 studenten: de stad liep er als het ware in door.


Filmstill uit ‘Het Model’. 

In 2005 is het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Thans is het nog steeds het jongste gebouw met deze status. Ter ere van het 50-jarig jubileum van de Weesperflat heeft Stichting Weesperflat50 het initiatief genomen om een documentaire te maken over architect Herman Hertzberger en de Weesperflat.

In de 26 minuten durende film vertelt dhr. Hertzberger aan de hand van foto’s over zijn motieven en en idealen en over de omstandigheden onder welke het gebouw tot stand is gekomen. Vervolgens brengt hij voor het eerst in decennia weer een bezoek aan het gebouw en geeft hij zijn mening over de huidige staat van het vijftig jaar oude gebouw.

De documentaire ging in première tijdens het Weesperflat 50 jaar Festival op zaterdag 17 oktober 2016. De film werd tijdens het festival doorlopend vertoond in de gemeenschappelijke ruimte van de Weesperflat, Creatieve Ruimte De Doos.

De opdrachtgever van de film is Stichting Weesperflat50. Voor de totstandkoming van deze film is de stichting dank verschuldigd aan Jaap Veldhoen (camera & regie), Patrick Minks (montage) en in het bijzonder aan Herman Hertzberger.

Filmvertoning Het Model
Data: dinsdag 23 april t/m vrijdag 3 mei 2019
Duur: 26 minuten
Tijden: tussen 13-17.00 uur draait de film in een loop
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Toegang: gratis


Gerelateerd

Tentoonstelling Collective Comeback

11 jan 2019 - 23 jun 2019 : Archief : Nieuws

Ontdek hoe collectiviteit in de periode 1965-1985 vorm kreeg en hoe dit fenomeen vandaag opnieuw gestalte krijgt.

Lezing Experimentele woningbouw ’68-’80

25 apr 2019 : Archief : Nieuws

Kom naar de lezingenavond over het Rijksprogramma Experimentele woningbouw uit de jaren 1968-1980

Lezing ‘De statistieken van het Rokin: over hergebruik, sloop en de cultuurhistorische waarde van jonge bouwkunst’

02 apr 2019 : Archief : Nieuws

Hoe gaan we om met Post ’65-architectuur in de dynamische stad? Een Collective Comeback avond met een lezing van...

Filmvertoning Heerlijk anoniem – Wonen in het Plan van Gool

19 feb 2019 - 24 feb 2019 : Archief : Nieuws

Kom in de voorjaarsvakantie naar de tentoonstelling Collective Comeback en verdiep je aan de hand van deze film in...

Collective Comeback Déjà Vu

Nieuws

Hoe staan de negen iconische gebouwen uit de tentoonstelling Collective Comeback uit de jaren '65-'85 er nu bij? Zoek...

Herman Hertzberger opent Collective Comeback

11 jan 2019 : Archief : Nieuws

Herman Hertzberger opent vrijdag 11 januari de nieuwe tentoonstelling Collective Comeback!

Blog: Ruimte maken, ruimte laten

Blog : Nieuws

Nieuwe blog waarin Mirjam IJsseling haar gedachtes deelt over thema's en onderwerpen die bij Architectuurcentrum Amsterdam voorbij komen.