Fleerde


 
Claus van Amsbergstraat
F-buurt
Amsterdam
Machiel van der Torre
Duinker van der Torre Architecten
2004
Wonen
 

Van grauwe flat naar kleurige woontoren

Toen in 1992 werd besloten tot een volledige vernieuwing van Amsterdam Zuidoost, was het de bedoeling om alle hoogbouw te slopen. Mede onder invloed van protesten van bewoners is besloten om een deel van de hoogbouw te behouden. Sommige flats werden in hun geheel gespaard, van anderen bleef alleen een stuk of kop bewaard. In de F-buurt werden de koppen van de flats aan de Bijlmerdreefkant behouden en gerenoveerd. Daaromheen werd laagbouw gerealiseerd zodat er een mengbuurt van laag- en hoogbouw is ontstaan.

Fleerde en Frissenstein zijn gerenoveerd door het architectenbureau Duinker van der Torre. Van deze flats zijn de kopstukken blijven staan en gerenoveerd. In de renovatie is ervoor gekozen de betonnen balustrades te verwijderen en ervoor in de plaats gekleurd glas te gebruiken. Hierdoor krijgen de flats een persoonlijk karakter.

Daarnaast zijn er wooneenheden gemaakt die over twee verdiepingen lopen om ze aantrekkelijker voor kopers te maken. De benedenportiek is transparant en open gemaakt om het gevoel van onveiligheid te verminderen. Daarnaast is de flat omringd door drie- laagse grondgebonden wooneenheden, waardoor er een gesloten bouwblok is ontstaan. Er is dus sprake van een menging van grondgebonden woningen met appartementen. Hierdoor ontstaat er wel een probleem voor de buitenruimtes van de laagbouw. De oplossing die hiervoor is gevonden is het maken van een parkeerplek in het hart van het blok waar bovenop de terrassen zijn gerealiseerd. Zo is er niet alleen een oplossing voor de buitenruimtes, maar ook een oplossing voor het parkeerprobleem gevonden. (ARCAM/JB)