FOAM


 
Keizersgracht 609
Grachtengordel
Amsterdam
C. Outshoorn, Benthem Crouwel
Carl Joseph Fodor
1861, 2002
Cultuur
 

FOAM – Fotografiemuseum Amsterdam

Het grachtenpand Keizersgracht 609 fungeerde bij zijn oplevering in 1716 als pakhuis. In 1801 werd de eerste stap gezet naar de museale functie die het gebouw nu heeft. Steenkolenhandelaar en kunstverzamelaar Carl Joseph Fodor kocht het pand en herbergde er zijn kunstcollectie. In zijn testament stelde hij dat het pand aan de gemeente werd nagelaten mits het gebruikt zou worden voor het tonen van zijn kunstcollectie. De gemeente stemde met die voorwaarde in en accepteerde de erfenis.

In 1861, het jaar na de dood van Fodor, werd het pand verbouwd door architect Cornelis Outshoorn waarbij de huidige lijstgevel werd gebouwd in de voor die tijd gebruikelijke eclectische stijl. Daarna vestigde het Fodor Museum zich in het pand, tot de collectie in 1948 verdween in een depot en het museum een dependance werd van het Stedelijk Museum. Het Nederlands Vormgevingsinstituut betrok het pand in 1993 maar verhuisde in 2000.

Toen het vormgevingsinstituut het pand verliet en het pand voor FOAM beschikbaar kwam, volgde een grote vernieuwing en werden, naar ontwerp van Benthem Crouwel, de twee naastgelegen panden erbij betrokken. Door middel van luchtbruggen, overkappingen en ondergrondse passages zijn de drie panden dusdanig verbonden dat er een logische museumroute is ontstaan. Daarnaast is in een overkapte binnenplaats een leeszaal gemaakt en in één van de souterrains het museumcafé. (ARCAM/TB)