Fototentoonstelling Am I an Ornament?


Wat is een ornament? Is het een verfraaiing, een conceptueel onderdeel van een gebouw of een technisch bouwdeel? Zijn de ribbels in de gevel van het ARCAM-gebouw een ornament? Kan een gebouw in zijn geheel een ornament zijn, zoals de letters van BOTEL bij de NDSM-werf? In de fototentoonstelling ‘Am I an Ornament’ onderzoekt ARCAM in het Hildo Krop jubileumjaar de betekenis van het ornament nu en in de toekomst aan de hand van 15 recente Amsterdamse projecten.

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen is ARCAM en deze tentoonstelling per 5 november helaas gesloten en beginnen we aan de opbouw van de nieuwe tentoonstelling EndLESS Amsterdam. We hopen zaterdag 21 november 2020 weer open te gaan!

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar het beroemde pictogram “I am a Monument” van Robert Venturi en Denise Scott Brown in hun boek Learning from Las Vegas (1977). Met deze studie wilden zij het alledaagse bouwwerk op gelijke hoogte plaatsen met gebouwen die tot stand kwamen volgens het toen gangbare Modernisme. In het daaropvolgende Postmodernisme kreeg het ornament weliswaar (opnieuw) ruim baan, maar zelden met de veelheid aan functies die het daarvoor had gehad. In de huidige tijd zien we het ornament veranderen van materiaal, vorm en functie door materiaalschaarste, duurzaamheidseisen en nieuwe technieken.

Met prachtige beelden van architectuurfotograaf Marco de Groot ontdek je in deze zomertentoonstelling hoe ontwerpers hedendaagse ornamenten in Amsterdam gebruiken om verhalen te vertellen, culturen te verbeelden, technische functies te vervullen en gebouwen te verduurzamen. In alle gevallen laat het ornament een gebouw spreken en zoekt het een verbinding met de toeschouwer, als volwaardig onderdeel van de architectuur.

Foto’s met bezoekers: Sanne Couprie

Hildo Krop Jubileumjaar
In 2020 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) in het harnas is gestorven. Met het themajaar Hildo Krop 2020 staat een groot aantal culturele organisaties stil bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist. Naast ARCAM nemen ook Art Zuid, Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Hildo Krop Museum, Museum Het Schip en Stedelijk Museum Amsterdam deel aan de viering met programmering.

Coronamaatregelen:
Veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat voorop. We hanteren de regels van de anderhalvemetersamenleving. Bezoekers kunnen een gratis kaartje reserveren, binnen een specifiek tijdsslot, via Evenbrite, Zo wordt het aantal bezoekers dat tegelijk in de galerie aanwezig is gereguleerd. Met een op maat gemaakt protocol, met onder andere hygiënemaatregelen, gaan we voor een veilige en verantwoorde heropening.  

Download het op maat gemaakte protocol.


Gerelateerd

Mini Expo Was I an Ornament?

09 jun 2020 - 15 nov 2020 : Nieuws

Wat gebeurt er als studenten van de Academie van Bouwkunst losgelaten worden in het depot van Monumenten en Archeologie...

360º Tour tentoonstelling Am I an Ornament?

Nieuws : Tours

Waan je voor even in de tentoonstelling Am I an Ornament?

Geschiedenis van het ornament in Amsterdam

Nieuws

De ontwikkeling van het ornament in de twintigste eeuw

Iedere dag een feestelijke opening bij ARCAM!  

09 jun 2020 - 30 jun 2020 : Archief : Nieuws

ARCAM viert heropening met iedere dag een feestelijke opening!