From our Friends … Architectuurtips van 7 oktober 2020


ARCAM ontvangt en ziet dagelijks de leukste berichten van musea en partners in de Metropoolregio Amsterdam voorbijkomen. Naast onze eigen agenda wijzen we je in de rubriek ‘From our Friends’ graag op interessante dingen die aansluiten bij wat ARCAM doet.  

Heb je een tip voor onze agenda? Mail ons 

7 oktober 2020 – Van de grootste luchtfototour tot de eerste Iconic Houses maand 

Beeld: AFFR

Tien filmstips voor op het AFFR 2020
A-Zine, het online magazine met een nieuw perspectief op architectuur, dat precies een jaar bestaat (gefeliciteerd!), geeft tien filmtips voor het AFFR, het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 7 t/m 11 oktober 2020. Deze coronaproof editie is iets compacter, maar volgens A-Zine diverser dan ooit! 

Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten | Joods Historisch Museum
Deze tentoonstelling, te zien t/m 28 februari 2021, vertelt verhalen uit vierhonderd jaar geschiedenis met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten. Aan de tentoonstelling werkten onderzoekers mee van het NWO-project Diaspora and Identity en het 4D Research Lab. Ze maakten onder andere een 3D-reconstructie van hoe de eilanden Vlooienburg (waar nu het Waterlooplein is) en Valkenburg (tegenwoordig de Valkenburgerstraat) er ooit uit moeten hebben gezien.

Fort Ossemarkt, Stelling van Amsterdam / Nieuwe Hollandse Waterlinie, Unesco Werelderfgoed. Foto: Michiel Wijnbergh via MRA Landschap

De grootste luchtfototour ter wereld| MRA Landschap
Het historische verdedigingswerk Stelling van Amsterdam is op een bijzondere manier vastgelegd. Alle forten en belangrijke sluizen zijn met behulp van een drone en een speciale camera aan een heliumballon vanuit de lucht in 360º gefotografeerd. In totaal zijn tientallen bijzondere locaties die tezamen de Stelling van Amsterdam vormen vanuit de lucht te bekijken.

November is Iconic Houses maand
In heel Nederland zijn vaak verrassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Op vijf zondagen in november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale Iconic Houses netwerk, staan dan in de schijnwerpers.

Meer From our Friends? Volg ons op Instagram en check onze Stories!