GAK De Studio


 
Bos en Lommerplantsoen
Bos en Lommer
Amsterdam
Ben Merkelbach (1963)
Wessel de Jonge architecten, ZECC architecten (renovatie)
Stadgenoot, AM, BLP1 Properties
2013
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2014.
2013
Wonen
 

Transformatieproject GAK- van kantoor tot starters-studentenwoningen

Langs de A10, aan het Bos en Lommerplantsoen staat dit gigantische, glazen gebouw, het voormalig GAK-kantoor. Daar waar vroeger kantoorklerken ijverig werkten in een – voor die tijd – hypermodern kantoorpand, wonen sinds een paar maanden studenten en starters op de woningmarkt.

Het kantoor is gebouwd in 1960 en was bestemd voor het personeel van het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor en is een ontwerp van architect Ben Merkelbach (1901-1961). Merkelbach was Stadsbouwmeester van Amsterdam, maar vooral ook een van de belangrijkste architecten van de architectuurstijl het Nieuwe Bouwen.

In het ontwerp werd zorgvuldig rekening gehouden met de drieduizend mensen die er gingen werken door de menselijke schaal telkens op te zoeken. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan de hoeveelheid ramen, de extra grote ramen in de kantines (op elke verdieping één) en het voor iedereen toegankelijke dakterras op de elfde verdieping. Bovendien werden de kantoren ingericht met clusters van bureaus die ‘dorpen’ werden genoemd die elk een eigen kleur kregen. De diepte van het gebouw (negentien meter) is gebaseerd op het maximale bereik van de airconditioning in die tijd.

In 2005 kwam het kantoor leeg te staan en na diverse haalbaarheidsstudio’s ontwikkelden AM en Stadgenoot uiteindelijk een haalbaar plan voor herbestemming van het gebouw met in de plint bedrijfsruimtes en daarboven koopstudio’s voor starters.

De Studio, zoals het herinrichtingsproject heet, omvat 551 appartementen voor studenten en starters op de woningmarkt worden gerealiseerd en verdeeld over elf woonlagen. De noordvleugel is in 2013 gerealiseerd en omvat 320 woningen. Architectenbureau Wessel De Jong ontwierp woonruimtes in het strakke grid van de oude kantoorruimtes volgens een standaard maatvoering. In de tweede fase worden nog eens 331 woningen gerealiseerd in drie verschillende uitvoeringen van ca. 28 m² tot ca. 47 m² woonoppervlak. Een deel van de woningen is bestemd voor de huursector voor studenten en het andere deel is te koop voor prijzen van onder de ton.

De begane grond en het souterrain, bestemd voor bedrijfjes en ontmoetingsplekken, is ontworpen door Zecc architecten. Door delen te verwijderen uit de originele vloer, een mogelijkheid die Merkelbach al in zijn ontwerp had opgenomen, ontstonden prachtige dubbelhoge ruimtes. (YK)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012

CREA

Joost Glissenaar