Gassan Diamonds


 
Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Plantagebuurt
Amsterdam
J.W. Meijer
1879
Bedrijven, Commercieel
 

Het oude gebouw van de diamantslijperij van de gebroeders Boas aan de Nieuwe Uilenburgerstaat is gebouwd tijdens de Kaapse Tijd (1870-1880). Deze tijd vormde de bloeiperiode van de Amsterdamse diamantindustrie nadat in Zuid Afrika in de Vaalrivier grote hoeveelheden diamant werd gevonden. Toen de Boas fabriek zich vestigde op de Nieuwe Uilenburgerstraat was deze direct de grootste in de stad met 357 slijpers, 122 verstellers, 142 leerlingen en 52 loopjongens.

De diamantslijperij, waarin van oudsher veel Joodse mensen werkzaam waren, was gevestigd in de oude Joodse buurt van Amsterdam. Er werd een complex gebouwd naar een ontwerp van de architect en werktuigbouwkundige J.W. Meijer. Het hoofdgebouw was een 73 meter lange en 12 meter brede fabriekshal die destijds de grootste en meest geavanceerde van Europa was. Het is gebouwd in een overwegend sobere, neoclassicistische stijl wat vooral blijkt uit de driehoekige frontons aan de daklijsten. In de verhoogde middenpartij aan de binnenplaats was naast de hoofdingang ook de machinekamer met twee stoommachines. Deze dreven vanuit daar middels een systeem van leren banden de slijpmachines aan. Opvallend is verder het groot aantal ruiten in de gevel die nodig waren om de diamantslijpers bij hun werkzaamheden van daglicht te voorzien.

Nadat de diamantindustrie eind jaren twintig instortte kreeg de fabriek het lastig en vertrokken veel diamantbewerkers naar Antwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek ingenomen door de Duitse bezetter. Pas aan het eind van de twintigste eeuw kreeg het pand zijn oorspronkelijke functie terug toen Samuel Gassan zich er vestigde met Gassan Diamonds. Hoewel er nog steeds diamanten worden bewerkt ligt de nadruk tegenwoordig op de verkoop ervan aan met name buitenlandse toeristen. (ARCAM/TB)

Meer informatie op www.gassan.com