Gebouw 027E Marineterrein


 
Marineterrein Amsterdam
Centrum gebied Oost
Amsterdam
Peter van Assche, Joti Weijers-Coghlan
Architectenbureau SLA
Rijksvastgoedbedrijf en de Gemeente Amsterdam: Bureau Marineterrein Amsterdam
2016
Bedrijven, Commercieel, Onderwijs
 

Het Marine Etablissement op Kattenburg, beter bekend als het Marineterrein, dateert uit de 17de eeuw. In 1655 werd de eerste steen gelegd voor het door Daniel Stalpaert ontworpen ’s Lands Zeemagazijn, nu het Scheepvaartmuseum. Al snel daarna werd naast het pakhuis de grootste marinewerf van het land gebouwd. Pas in 1915 werd de werf gesloten en ging het complex verder onder de naam Marine Etablissement Amsterdam.

Unieke samenwerking
Tijdens de bouw van de IJtunnel in 1962 werd het westelijk deel van het complex gesloopt en een deel van het dok gedempt. Nieuwe panden verschenen en van de oorspronkelijke gebouwen zijn er nog maar twee over. In 2013 maakte de Marine bekend het complex stap voor stap te verlaten. De gemeente Amsterdam en het Rijk sloegen de handen ineen om het terrein organisch te ontwikkelen met veel tijdelijk gebruik, gelijkend op de ontwikkeling van het Westergasterrein.

Le Corbusier
De nieuwe panden uit de jaren zestig van de vorige eeuw zijn inmiddels ook weer aan renovatie toe. Langs het water, tegenover NEMO, staan twee opvallende gebouwen waar technisch onderwijs aan militairen werd gegeven. Geheel volgens de “Vijf Punten van een Nieuwe Architectuur” van architectuurgoeroe Le Corbusier zijn de beide onderwijsgebouwen uit 1962 van de grond verheven door zogeheten ‘pilotis’.

Europese vlaggen
Inmiddels zijn de twee gebouwen niet meer identiek aan elkaar. Op de foto zien we achteraan Gebouw 027E. Architectenbureau SLA uit Amsterdam is verantwoordelijk voor de nieuwe gedaante. De enorme ramen aan de zuidgevel zijn bekleed met houten lamellen in de vorm van Europese vlaggen. Dit het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De noordgevel bestaat uit grote delen glas, waardoor het licht optimaal benut wordt. Inmiddels hebben innovatieve, internationale organisaties hun intrek genomen.

Ontdek meer!
Iedere tweede en vierde woensdag van de maand vindt er een rondleiding plaats op het terrein. En op donderdag 28 april vertelt Liesbeth Jansen en Thijs Meijer, respectievelijk directeur en adjunct projectbureau Marineterrein, over de herbestemming van het Marineterrein tijdens de 1·Lectures aan de Academie van Bouwkunst. (Architectuurcentrum Amsterdam / FG, 2016)