Gebouw Aurora


 
Stadhouderskade 2
Amsterdam
Piet Zanstra
Tram 1-2-5-20; bus 170-172
Robert Mens, Bart Lootsma en Jos Bosman, Le Corbusier en Nederland, Utrecht 1985.
1960
Commercieel, Wonen
 

Hoekgebouw met winkels, kantoren en woningen

Gebouw Aurora is, net als Autopon aan het andere einde van de Overtoom, een uitgesproken modernistisch gebouw, dat in stijl refereert aan het werk van Le Corbusier. Beide gebouwen geven door hun functie en hoogte uitwerking aan de cityvorming, die Amsterdam in de jaren zestig in zijn greep had. De grotestadsarchitectuur bood ruimte aan kantoren, winkels en appartementen.

Net als bij Autopon lijkt het alsof het gebouw vrij op zijn kolommen staat, volgens een van Le Corbusiers leerstellingen. Onder de kolommen bevindt zich – conform de Nederlandse logica van zuinig omgaan met ruimte en geld – verhuurde winkelruimte.

De schaalvergroting langs de Stadhouderskade, waar steeds meer grote kantoorgebouwen en hotels verrezen, was in de jaren twintig al begonnen. Door de bouw van Aurora kreeg de hoek met de Overtoom een monumentale uitwerking, met een bijzondere hoekoplossing. De gebogen, doorlopende gevel met zijn opeenvolging van verticale ramen zorgt voor een vloeiende overgang tussen de beide straten. (ARCAM/JEA)