Gebouw Emmy Andriesse (Blok 65A)


 
Emmy Andriessestraat 442-586, Hollandiagracht 101-121, Nico Jessekade 261, Peter Martensstraat 50
Haveneiland Oost
IJburg
Amsterdam
Niek Kruisheer, Rop van Loenhout, Rickerd van der Plas
Attika Architecten
Lingotto Vastgoed, Amvest
Ballast Nedam Bouw
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2010-07-01
Commercieel, Voorziening, Wonen
 

Woongebouw met riante terrassen

Gebouw Emmy Andriesse staat op het oostelijke punt van het Haveneiland van IJburg. Het blok (nummer 65a) wordt omsloten door de Emmy Andriessestraat en de Peter Martensstraat én door het water van de Profiltigracht en het IJmeer.

Qua formaat voegt het blok zich in de grootstedelijke omgeving. De keuze voor de bruine kleur steen maakt dat het gebouw goed aansluit in het straatbeeld van het Haveneiland Oost. De gevel aan de Emmy Andriessestraat kenmerkt zich verder door het gebruik van hoge ramen met aluminium kozijnen, witte lateien en balkons. Op de begane grond aan de straatzijde bevinden zich de twee entrees en op meerdere plekken in het gebouw zijn gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd.

Het meest opvallende van Gebouw Emmy Andriesse is de achterzijde. In het ontwerp koos Attika architecten ervoor per laag de woonverdieping telkens verder te laten terugspringen. De hierdoor ontstane terrassen zijn voor Amsterdamse begrippen, met een omvang van 11 bij 3,5 meter, zeer ruim. In de meeste gevallen hebben de terrassen een opbergruimte en worden ze omzoomd met hoge grassen. De buitenruimtes bieden een prachtig uitzicht over het IJmeer en het Diemerpark. Hier is de ligging van het blok aan het water ten volste benut. (ARCAM/YK)